Tomaža Orešiča (na fotografiji) je pri kandidaturi za župana Maribora podprla večina članov mariborskega LDS-a ... Foto: LDS
Tomaža Orešiča (na fotografiji) je pri kandidaturi za župana Maribora podprla večina članov mariborskega LDS-a ... Foto: LDS
Katarina Kresal
... pa tudi predsednica stranke Katarina Kresal. Foto: BoBo

V četrtek smo poročali, da so vodja LDS-ove svetniške skupine mariborskega mestnega sveta Milan Petek ter svetnika Andrej Verlič in Tone Vogrinec iz stranke odšli zato, ker, kot trdijo, nasprotujejo avtoritarnemu vodenju prve dame LDS-a Katarine Kresal in ker stranka deluje netransparentno.

Preberite več o razlogih, ki jih trojica navaja kot razlog za izstop iz LDS-a:
Iz mariborskega LDS-a izstopili trije mestni svetniki


"Trojica privilegiranih posameznikov, lojalnih Kanglerju"

"To ni res," je v pogovoru za MMC zatrdil Orešič, ki potezo zdaj že nekdanjih kolegov vidi zgolj kot "delovanje do zdaj privilegiranih posameznikov proti večinski volji mariborskega LDS-a". Kandidat za mariborskega župana je prepričan, da Petek, Verlič in Vogrinec na ta način zgolj branijo svoje osebne interese.

Ob tem je naš sogovornik pojasnil, da so odstopi tesno povezani s predvolilno kampanjo oz. z njegovo kandidaturo za župana. Orešič namreč, kot pravi, nastopa proti aktualnemu županu Francu Kanglerju in ima bistveno drugačen program. "LDS in mene osebno zanimajo izključno prihodnost Maribora, socialna politika, delovna mesta in spodbujanje ambicioznosti, manj pa tri ali štiri delovna mesta Milana Petka in njegovih somišljenikov, ki so si jih prislužili z lojalnostjo Kanglerju," je pojasnil.

"Za lastno dobrobit žrtvovali načela LDS-a"
Vsi odstopljeni svetniki naj bi z imenovanjem Orešiča za kandidata izgubili možnost zagotavljanja obljubljene podpore Kanglerju, s tem pa naj bi postali ogroženi njihovi interesi. Njihov namen je bil namreč po besedah našega sogovornika za lastno dobrobit žrtvovati načela in politiko LDS-a.

V skladu s tem Orešiča veseli, da je trojica zapustila stranko, da je to dobro, pa naj bi potrjevali tudi odzivi javnosti. Poleg tega naj bi stranka zdaj zaznavala vračanje starih članov in velik priliv novih ljudi.

"Maribor potrebuje spremembo"
Na naše vprašanje, ali bi to dvigovanje prahu vendarle lahko vplivalo na volilno kampanjo oz. nanj kot kandidata, je odgovoril, da je prepričan, da bodo Mariborčani videli razliko, da bodo znali oceniti, kakšen razvoj mesta ponuja, in da bodo to spremembo v štajerski prestolnici tudi podprli. "Maribor mora razviti nove vrednote pri skrbi za starejše, pri iskanju priložnosti za mlade, pri kulturi in športu," je sklenil.