SDS ima zagotovljenih 17 županskih mest, saj so kandidati, ki jih kandidirajo ali podpirajo, edini v svojih občinah. Foto: SDS
SDS ima zagotovljenih 17 županskih mest, saj so kandidati, ki jih kandidirajo ali podpirajo, edini v svojih občinah. Foto: SDS

V SDS-u zatrjujejo, da bodo na letošnjih lokalnih volitvah nastopili z največjim številom list med slovenskimi političnimi strankami in listami, saj bodo imeli svoje kandidate za županska in svetniška mesta v 209 občinah od 212.

SDS kandidira in podpira 138 županskih kandidatov, za svetniška mesta pa se poteguje več kot 2.700 članic in članov ter simpatizerjev. Od tega je 354 mlajših od 30 let, med njimi kar 58 odstotkov žensk.

"Verjamemo, da bomo tudi po letošnjih lokalnih volitvah najmočnejša stranka na lokalni ravni, kot je bilo to od leta 2010," pravijo v SDS-u. Že zdaj pa je po njihovih navedbah jasno, da bo izvoljenih kar 17 županskih kandidatov, ki jih kandidirajo in podpirajo, saj so v svojih občinah edini kandidati.

Med županskimi kandidati SDS-a bodo tako zagotovo izvoljeni Igor Stropnik (Kungota), Jože Kužnik (Polzela), Peter Škrlec (Sveti Jurij v Slovenskih goricah), Jože Kapler (Škocjan), Franjo Golob (Vuzenica).

Med županskimi kandidati, ki jih podpira SDS oz. so skupni županski kandidati z drugimi strankami in listami, pa so edini županski kandidati v svojih občinah Metod Ropret (Brezovica), Ciril Rosc (Luče), Andrej Kastelic (Mirna Peč), Ivan Suhoveršnik (Mozirje), Peter Misja (Podčetrtek), Vinko Debelak (Prebold), Matija Tasič (Prevalje), Bojan Kirbiš (Starše), Silvo Slaček (Sveta Ana), Bernardka Krnc (Šmarješke Toplice), Damjan Jaklin (Velika Polana) in Janez Žakelj (Žiri).