Lombar poziva člane sindikata KNSS Neodvisnost k oddaji podpisa za referenduma o zakonu o malem delu in o pokojninski reformi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Lombar poziva člane sindikata KNSS Neodvisnost k oddaji podpisa za referenduma o zakonu o malem delu in o pokojninski reformi. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predsednik Konfederacije novih sindikatov Slovenije (KNSS) Neodvisnost Drago Lombar je na novinarski konferenci predstavil stališča do zbiranja podpisov za zakonodajni referendum o zakonu o malem delu.

Lombar je uvodoma pojasnil, da je njihov sindikat najprej nasprotoval zbiranju podpisov za referendum o malem delu, saj so bili prepričani, da bi morala država poskrbeti predvsem za to, da bi lahko študenti nemoteno študirali in ne ob tem še delali, da si lahko privoščijo študij.

Menili so tudi, da imajo od študentskega dela korist predvsem študentski servisi in nekateri posamezniki, vendar so se, potem ko so na nedavni seji predsedstva pretehtali argumente, odločili, da referendum o omenjenem zakonu kljub vsemu podprejo, saj so ugotovili, "da je študentsko delo le nekje potrebno". Vse, ki bodo od 6. januarja naprej oddali svoj podpis za referendum o pokojninski reformi, tako poziva, da ob tem oddajo podpis še za referendum o zakonu o malem delu.

"Vlada izvaja pokojninsko reformo na zahtevo OECD-ja"
"Malo delo je neposredna konkurenca rednim zaposlitvam. Delodajalci ne bodo več zaposlovali prek zavoda za zaposlovanje, temveč študente. Tako bo prišlo tudi do nižjega priliva v pokojninsko blagajno, hkrati bo pa tudi manj plačanih prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje," trdi Lombar.

Dotaknil se je tudi pokojninske reforme, za katero zatrjuje, da ni bila zapisana v koalicijski pogodbi in da jo vlada izvaja na zahtevo OECD-ja in Evropskega parlamenta. Tako potezo vlade označuje za hlapčevstvo. "Če pravijo, da so to ključne reforme, potem naj zastavijo svoje ime. Pričakujem, če bo referendum za nas uspeh, da bo to za njih zelo velik poraz in da naj odstopijo, ker take vlade, ki ne spoštuje niti svoje ustave, ne potrebujemo," trdi Lombar, saj je prepričan, da je zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju v nasprotju z ustavo, ki pravi, da je Slovenija socialna država.

Izpostavil je, da nagovarjanje vlade pelje celotno družbo v še večje razslojevanje in da želi koalicija spreti posamezne generacije državljanov, saj naj bi po njegovem mnenju oba zakona povzročila, da bodo generacije druga drugi očitale kratenje pravic.

"Pokojninska reforma prvi primer v zgodovini, da se vlada požvižga na socialni dialog"
"Želimo, da pride do spremembe na področju socialnega usklajevanja, da ponovno zaživi socialna država in da se zagotovi socialni dialog. Zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju je šel v DZ brez soglasja socialnih partnerjev, kar je prvi primer v zgodovini samostojne Slovenije, da se vlada tako požvižga na socialne partnerje in socialni dialog," opozarja.

Poudarja, da tako pokojninska reforma kot tudi zakon o malem delu v nobenem primeru ne moreta prestati referendumskega glasovanja in da ju bodo državljani odločno zavrnili. Če bo sledila ustavna presoja referenduma o pokojninski reformi, se mu poraja vprašanje, ali bi bila zavrnitev reforme v državnem zboru tudi protiustavna in ali bi v tem primeru dala vlada v ustavno presojo državni zbor.