Odbor za delo je razpravljal o vložitvi veta državnega sveta na pokojninsko reformo. Foto: MMC RTV SLO
Odbor za delo je razpravljal o vložitvi veta državnega sveta na pokojninsko reformo. Foto: MMC RTV SLO

V DZ-ju je potekala nujna seja odbora za delo, na kateri so člani podali mnenje o zahtevi državnega sveta za ponovno odločanje državnega zbora o zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Dušan Semolič je kot predstavnik državnega sveta pojasnil, da bi radi pozornost politikov preusmerili na ustvarjanje pogojev za zaposlitev mladih za nedoločen čas, saj tukaj vidijo bistvo težav pokojninske blagajne.

Pri sprejemanju nove zakonodaje bi morali po njegovem mnenju upoštevati načela medgeneracijske solidarnosti, ekonomske vzdržnosti, pravičnosti in socialnega partnerstva. Ob tem dodaja, da je pri postavljanju pogojev za odhod v pokoj in pridobitev pravice za polno pokojnino pomembno, da so ti pogoji dosegljivi za večino.

Svetlik se sklicuje na analize in izračune
Minister za delo Ivan Svetlik je na očitke, da reforma ne prinaša vzdržnosti pokojninske blagajne in zaustavitve padanja pokojnin, odgovoril, da so že v pripravi zakona izvajali izračune, ki so jih opozarjali, ali so še v stanju doseganja zastavljenih ciljev ali ne. "Kar lahko rečem je, da so zadnji izračuni pokazali, da s predlogom zakona zagotavljamo vzdržnost pokojninske blagajne za naslednjih 15 let, pokojnine pa bodo višje od 7,5 do 15 odstotkov," zatrjuje.

Anton Anderlič je napovedal, da bodo v LDS-u znova podprli zakon, po besedah Andreje Črnak Meglič (SD) pa je sprejetje reforme nujno, saj nas v to sili demografska slika Slovenije.

Gantar že sklical izredno sejo
Predsednik DZ-ja Pavel Gantar je že sklical izredno sejo, na katero je uvrstil ponovno odločanje o pokojninskem zakonu. Izredno sejo je zahtevala skupina poslancev s prvopodpisanim Dušanom Kumrom (SD). Seja se bo v četrtek začela po koncu izrednega zasedanja, na katerem poslanci razpravljajo o stanju v pravosodju.