Stranka Solidarnost ima trojno predsedstvo, eden izmed predsednikov je Uroš Lubej. Foto: BoBo
Stranka Solidarnost ima trojno predsedstvo, eden izmed predsednikov je Uroš Lubej. Foto: BoBo
Posvetovanja pri Pahorju glede mandatarja

Datum predčasnih volitev še ni določen, če pa bodo te 13. julija, kot se vse pogosteje omenja, bodo v stranki Solidarnost storili vse, da to preprečijo.

Kot je v izjavi za javnost pred DZ-jem pojasnil eden izmed treh predsednikov stranke, Uroš Lubej, želijo ustaviti "cinizem oblasti". To bodo storili s pobudo za ustavno presojo odloka o predčasnih volitvah, če bodo te sredi poletja.
Po njihovem je ogrožen 3. člen ustave, ki govori o oblasti ljudstva.

"Ljudje so na vstajah želeli več demokracije in Slovenija potrebuje DZ z najvišjo mero legitimnosti. V času dopustov pa 35 odstotkov ljudi ni v Sloveniji in jim bo onemogočeno spremljanje kampanje in volitev," je zatrdil.

Vsak volivec ima pravico, da mu je omogočeno celovito spremljati predvolilno kampanjo in voliti, je poudaril.
Lubeja preseneča odziv predsednika države Boruta Pahorja, ki je dejal, da so volitve lahko konec julija, ne pa tudi na začetku avgusta. Čudi se tudi nad "neoglašanjem" stranke SDS, ki je glasno nasprotovala referendumu v času prvomajskih praznikov.
Največjo odgovornost za zaplet Lubej vidi pri predsednici vlade v odstopu Alenki Bratušek. Zagotovila je, da bo njen odstop omogočil volitve še pred poletjem, kar pa se je izkazalo za povsem neuresničljivo.
Poudaril je še, da ima njegova stranka Solidarnost pripravljen program, zato se volitev ne boji.

Posvetovanja pri Pahorju glede mandatarja