Prvak SD Igor Lukšič bi krizo premagal z več poguma in vlaganj v razvojne zmogljivosti. Foto: STA
Prvak SD Igor Lukšič bi krizo premagal z več poguma in vlaganj v razvojne zmogljivosti. Foto: STA

V proračunu nam manjka več poguma za ukrepe za dvig razvoja, namesto da smo v krču, bi bilo treba več sredstev nameniti razvoju potencialov, ki jih imamo, a niso dosti izkoriščeni.

Igor Lukšič, SD

"Gre za veliko sodbo, ki bo zaznamovala Slovenijo. Je prelomnica, saj so pred tem državljani imeli občutek, da so vsi ljudje z ekonomsko in politično močjo zaščiteni pred sodišči," je na tiskovni konferenci dejal prvak SD-ja Igor Lukšič.

Sodba nas je osvobodila bremena
Sodba je preobrat, pomeni, da upanje v pravni sistem obstaja, je dejal Lukšič in izrazil upanje, da - čeprav pravna pot še ni končana - da bo prinesla dinamiko in s tem tudi boljše življenje za vse ljudi. »Sodba nas je osvobodila bremena, da se nič ne more zgoditi, za splošen občutek v državi je to dobro« je še dodal.

Vse prodaje premoženja so bile razprodaje
Lukšič je dejal, da je SD proti »razprodaji« državnega premoženja, saj so bile vse prodaje v preteklosti po njegovem razprodaje, namenjene bogatenju določenega sloja ljudi, ki večini ljudi niso prinesle ničesar dobrega. »Seznamu prodaje smo naklonjeni, če da vlada jasne zaveze, da bo prodaja transparentna, da bo do nje prišlo samo tam, kjer je to nujno, in da bo kupnina visoka,« je našteval Igor Lukšič.

"Enotnost je skupek različnih stališč"
Na novinarska vprašanja, da je bilo iz ust poslancev njegove stranke razbrati, da bodo v prvo prodajo privolili, v naslednjo pa ne, in da med SD-jevci ni usklajenosti o prodaji državnega premoženja, pa je Lukšič odgovoril, da je »enotnost skupek različnih stališč«. »Nismo zato, da si ekipa posameznikov zamisli, da bo prodajala Telekom, ker je to dobro podjetje, kjer je mogoče priti do dobrih provizij,« je dejal Lukšič, ki od vlade terja zagotovila, da se kaj takega ne bo dogajalo, hkrati pa nima nobenih indicev, da bi v ozadju prodaje državnega premoženja stali tovrstni interesi.

Tovariška kritika koalicijskih partnerjev
Spomnil je, da so koalicijski poslanci še v času Janševe vlade zavrnili klasifikacijo prodaje državnega premoženja z argumentom, da ni bila utemeljena. »Seznam podjetij za prodajo pa je zdaj manj utemeljen od klasifikacije, strategijo pa še čakamo,« je bil do koalicijskih partnerjev kritičen Lukšič.

Začeti prodajo pa umikati podjetja
Predlaga, da bi se s pripravami na prodajo podjetij v večinski lasti države začelo, pozneje, ko bo pripravljena strategija, pa bi se lahko kakšno podjetje s tega seznama tudi umaknilo, če bi se vmes izkazalo, da ni v skladu s strategijo,« predlaga prvak SD.
»Predvsem se moramo dobiti,« je zatrdil ob omembi nesoglasij znotraj koalicije glede prodaje premoženja, predsedniku državljanske liste Gregorju Virantu pa »odsvetoval soliranje in komentiranje zadev, ki se ne nanašajo na DL«. V SD-ju si želijo tudi sestanka s predsednico vlade.
Za intenziviranje čezmejnega sodelovanja
Lukšič se je še zavzel za sprostitev več razvojnih potencialov in intenziviranje čezmejnega sodelovanja. »V proračunu nam manjka več poguma za ukrepe za dvig razvoja, namesto da smo v krču, bi bilo treba več sredstev nameniti razvoju potencialov, ki jih imamo, a niso dosti izkoriščeni,« je pozval.
Pobuda za razvoj
To bi po njegovem mnenju vlada lahko storila s posebno pobudo vsem razvojnim inštitutom in centrom. Za posebne razvojne projekte bi imenovala ljudi, odgovorne za njihovo izvedbo. Ti bi bili lahko referenca tudi konzorciju ob morebitnih skupnih nastopih slovenskih s podjetji iz BiH-a, Srbije ali Kosova v Aziji in Afriki.
Lukšič je za julij napovedal tudi programski kongres stranke.

V proračunu nam manjka več poguma za ukrepe za dvig razvoja, namesto da smo v krču, bi bilo treba več sredstev nameniti razvoju potencialov, ki jih imamo, a niso dosti izkoriščeni.

Igor Lukšič, SD