Zamenjava na premierskem stolčku se bo po Makarovičevem mnenju zgodila proti koncu letošnjega leta, novi mandatar pa naj ne bi bil Kučan, ampak nekdo drug iz zdajšnje vladajoče opcije. Foto: BoBo
Zamenjava na premierskem stolčku se bo po Makarovičevem mnenju zgodila proti koncu letošnjega leta, novi mandatar pa naj ne bi bil Kučan, ampak nekdo drug iz zdajšnje vladajoče opcije. Foto: BoBo

Pahor je slabo začel svoj mandat. Še slabše je mandat nadaljeval. Kako naj ga sedaj učinkovito zaključi?

Miro Kline
Kline poudarja, da so pokončni ljudje med nami, a svojega imena ne želijo izpostavljati za korumpirane stranke in politike. Foto: RTV SLO

Če bi imel sedanji predsednik vlade stvari trdno v rokah, bi bila Kučanova vloga seveda neznatna.

Matej Makarovič

V javnosti so vedno pogostejša namigovanja, da naj bi se nekdanji slovenski predsednik in nekdanji predsednik Centralnega komiteja zveze komunistov Slovenije Milan Kučan aktivno vrnil v politiko kot naslednik Boruta Pahorja na mestu predsednika vlade. Svoje stališče do Kučanove morebitne vrnitve na "veliko prizorišče" sta za MMC pojasnila profesor na Fakulteti za uporabne družbene študije v Novi Gorici Matej Makarovič in profesor na Fakulteti za družbene vede Miro Kline.

Makarovič: Malo verjetno je, da bi Kučan postal mandatar
Makarovič je prepričan, da je malo verjetno, da bi Kučan postal novi predsednik vlade. Po eni strani bi bilo to po Makarovičevih besedah povsem neskladno z dozdajšnjim načinom Kučanovega delovanja, ko se je izrazito izogibal izvršilne oblasti, po drugi strani pa bi to pomenilo hud simbolni poraz t. i. leve opcije, saj bi prikazala, da nima med generacijo, mlajšo od Kučana, nikogar, ki bi bil sposoben prevzeti ta odgovorni položaj.

Meni, da bi, če bi Kučan postal mandatar, to verjetno pomenilo predvsem politično in družbeno stagnacijo, "saj Kučan res ne prinaša prav nobenih novih idej". Zamenjava na premierskem stolčku se bo po njegovem mnenju zgodila proti koncu letošnjega leta, novi mandatar pa naj ne bi bil Kučan, ampak nekdo drug iz zdajšnje vladajoče opcije. Ob tem dodaja, da bi morale o ustreznih kandidatih za predsednika vlade odločati volitve, ne pa zakulisne igre med raznimi lobiji.

Kučanovo vedno pogostejše vključevanje v aktualne politične teme vidi kot odraz krize zdajšnje vladajoče elite. "Če bi imel sedanji predsednik vlade stvari trdno v rokah, bi bila Kučanova vloga seveda neznatna," dodaja.

Miro Kline: Povsem neverjetno je, da bi se Kučan vrnil kot mandatar
Kline trdi, da verjetnost, da bi se Kučan vrnil v politiko, morda celo obstaja, a je majhna. Je pa, kot pravi, povsem neverjetno, da bi se vrnil kot mandatar, ki bi reševal zdajšnjo levo vlado iz krize, v katero je zašla. "Kučan ni Schumacher. Zato ne bo ponovno vstopil v politični prostor in ne bo vplival na razvoj naše države. Vse to je nekoč že delal. Po mnenju mnogih celo pogumno in dobro," pojasnjuje.

Kučanovo pogosto vključevanje v aktualne politične zadeve je komentiral z besedami, da nekdanji predsednik republike dejansko nikoli ni bil in niti ne bo povsem iz politike. "Tako je tudi s poklicnim športnikom, nogometašem. Hodi na stadione, se druži s somišljeniki in komentira stanje v razvoju igre. Ob kakšni pomembni tekmi ga organizatorji celo povabijo, da slavnostno začne tekmo s podajo žoge s sredine igrišča. Pri tem pazi, da žoga ne konča v nogah nasprotnikov," je slikovito pojasnil Kline.

Kline: Pahor je na tem položaju zato, da lahko druge miške in miški plešejo
Na vprašanje, ali meni, da bi se morala zgoditi zamenjava na mestu predsednika vlade ali pa je Pahor vendarle sposoben učinkovito končati svoj mandat, je odgovoril, da je Pahor "slabo začel svoj mandat. Še slabše je mandat nadaljeval. Kako naj ga sedaj učinkovito zaključi? Toda to očitno tudi ni bila njegova naloga. Na tem položaju je zato, da lahko druge miške in miški plešejo."

Prepričan je, da imamo v Sloveniji veliko primernih kandidatov za premiersko funkcijo, vendar jih na tem položaju po njegovem ne bomo našli, ker jim politika ni pripravljena dati dovolj prostora za njihovo delo. Poudarja, da so pokončni ljudje med nami, a svojega imena ne želijo izpostavljati za korumpirane stranke in politike.

Pahor je slabo začel svoj mandat. Še slabše je mandat nadaljeval. Kako naj ga sedaj učinkovito zaključi?

Miro Kline

Če bi imel sedanji predsednik vlade stvari trdno v rokah, bi bila Kučanova vloga seveda neznatna.

Matej Makarovič