Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Foto: BoBo
Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. Foto: BoBo

Minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac je obiskal dom za starejše (DSO) Trebnje, kjer se je zgodilo nasilje nad varovanci, ki ga je izvajala dijakinja na počitniškem delu in to snemala in objavljala na družbenem omrežju TikTok.

Maljevac je pojasnil, da so za prihodnji teden sklicali širši forum organizacij in strokovnjakov, ki delujejo na tem področju, in da bodo z njimi oblikovali ukrepe, ki jih moramo kot družba sprejeti, da se bomo odzivali tako na nasilje nad starejšimi kot tudi na nasilje na splošno.

"Ko govorimo o nasilju, je nadzor zgolj samo ena točka. To je zagotovo točka, ki se ji bomo tudi posvetili, ampak moramo pogledati, kateri so tudi tisti mehki ukrepi, ki jih lahko še sprejmemo. Nasilje nad starejšimi je pomembna točka. Raziskave kažejo, da je v porastu. Smo starajoča se družba. Ko bomo razvijali sistem dolgotrajne oskrbe, moramo vzporedno obravnavati tudi to. Čisto vsak od nas si zasluži ustrezno oskrbo. Najstarejši, predvsem tisti, ki imajo še neke določene bolezni, so najranljivejši, velikokrat nimajo glasu, da bi to tudi izrazili, in to je naloga države, da poskrbi, da do takšnih situacij ne prihaja, da se vsi, ki živimo v tej družbi, zavedamo, kaj pomenijo, in jih poskušamo, še preden se zgodijo, preprečiti," je pojasnil Maljevac.

Minister za solidarno prihodnost je še pojasnil, da se primeri nasilja nad starejšimi ne beležijo, ampak raziskave kažejo, da se število primerov povečuje.

"Mislim, da mora biti ta primer opomnik, da se premalo trudimo na področju nasilja, tudi kot država, in da potrebujemo nove strategije, da bomo lahko obravnavali to področje. Nasilje je nedopustno, kot družba moramo imeti ničelno toleranco do nasilja in vsi skupaj moramo poskrbeti, da se ne ponavlja in da se to ne dogaja," je dodal.

DSO Trebnje je o obstoju videoposnetkov obvestil anonimni pošiljatelj. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
DSO Trebnje je o obstoju videoposnetkov obvestil anonimni pošiljatelj. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Direktorica DSO-ja Trebnje Petra Kušar Stojakovič je ob obisku ministra Maljevca dejala, da so v domu starejših že vzpostavili izredni notranji nadzor, žrtvi in njenim svojcem pa ponudili vso potrebno pomoč.

Zadevo po njenih besedah že preiskuje policija, zato ni želela komentirati, kdo je bil drugi človek na posnetkih dijakinje. "Poklicali smo vse svojce, s katerimi je bila udeležena v stiku, vzpostavljen je bil notranji nadzor. Imeli smo že zbor naših stanovalcev, kjer so bili vsi seznanjeni z zadevami," je dejala in pojasnila, da je DSO Trebnje tudi učni center.

"Smo učna baza in k nam prihajajo študentje, dijaki, tako v okviru socialnega varstva kot v okviru zdravstva, in mi smo ponosni na to, da smo učna baza, da lahko mladi vstopajo, se učijo naših praks. Znani smo kot dober dom in naše delo, naši zaposleni delajo odlično in se trudijo in kot sem rekla, smo znani kot topel, prijazen in sočuten dom in seveda tudi to znanje za ravnanje želimo predajati generacijam naprej," je navedla direktorica DSO-ja Trebnje.

Varuh zgrožen

Nad posnetki nasilja nad starejšimi v DSO-ju Trebnje je zgrožen in zaskrbljen tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina, ki je prav tako poudaril, da moramo imeti kot družba vedno in povsod ničelno toleranco do nasilja. V kratkem je napovedal sestanek s pristojnimi institucijami o problematiki nasilja nad starejšimi.

Pri Varuhu človekovih pravic so v zadnjem času prejeli več različnih pobud v zvezi z očitki nasilja v domovih za starejše. Kot so zapisali, so med pobudami "žal tudi anonimne pobude, kar lahko kaže tudi na strah pred morebitnimi posledicami prijav".

Na podlagi teh pobud so se že obrnili na tiste domove za starejše, ki so omenjeni v anonimnih pobudah. "Od njih zahtevamo pojasnila, obrnili pa smo se tudi na druge pristojne institucije, s katerimi se bomo v kratkem sestali glede te problematike, saj si želimo skupnega delovanja v smeri preprečevanja vsakršnega nasilja nad starejšimi," je v sporočilu za javnost po poročanju STA-ja pojasnil varuh Svetina.

Nasilje nad starejšimi je po njegovi oceni še posebej skrb vzbujajoče, saj je relativno nevidno in se žal pogosto dogaja za štirimi stenami v družinskem okolju ali v institucionalnem varstvu.

"Hkrati pa gre za eno najranljivejših skupin naše družbe. Znotraj zaprtih zidov lažje neopaženo prihaja do kršitev pravic starejših. Žrtve so nemočne in pogosto odvisne od povzročiteljev nasilja, zato nasilja ne morejo oziroma ne upajo prijaviti. Na pojav nasilja moramo biti pozorni ves čas in ukrepati, če ga zaznamo. Vlagati je treba tudi v usposabljanje in izobraževanje vseh tistih poklicnih skupin, ki se srečujejo s starejšimi in z njimi delajo," je poudaril Svetina in dodal, da je zgrožen in zaskrbljen ob pojavu posnetkov na družbenih omrežjih, na katerih predvsem mladi izvajajo nasilje nad šibkejšimi in se celo s takim nedopustnim in zavržnim vedenjem hvalijo. "To kaže na izjemno erozijo vrednot v družbi. Med mladimi moramo okrepiti zavedanje, da je nasilje kaznivo in da si takšni posnetki zaslužijo zgražanje, ne pa všečkov," je poudaril.

Pri Varuhu še opozarjajo, da bi se na nacionalni ravni moralo izvajati več preventivnih programov za prepoznavanje nasilja, saj je težava v tem, da žrtve nasilja pogosto niti ne prepoznajo in ne dojemajo, da živijo v nasilnih odnosih. Vse državne institucije bi tako morale stopiti skupaj in pripraviti kampanjo za preprečevanje nasilja, ki bi imela tudi preventiven učinek na storilce nasilnih dejanj, žrtvam pa bi pomagala, da nasilje prepoznajo in ga prijavijo.

Po Istanbulski konvenciji mora država vzpostaviti tudi programe za usposabljanje o nenasilnem vedenju v medosebnih odnosih, ki bi preprečevali nadaljnje nasilje in spreminjali nasilne vedenjske vzorce posameznikov, so dodali.

Kako preprečiti nasilje v domovih za ostarele

Zaskrbljeni v Zdusu

Na nasilje v DSO Trebnje so se odzvali tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus), kjer so izrazili zaskrbljenost nad dejanjem dijakinje in opozorili na pomembnost preseganja stereotipov o starejših, da so nemočni in zmedeni, s čimer jim lahko omogočimo dostojen in enakovreden položaj v družbi.

"Znova opozarjamo, da morajo odgovorne institucije vlagati v usposabljanje in izobraževanje vseh tistih poklicnih skupin, ki se srečujejo s starejšimi in z njimi delajo," je opozorila predsednica Zdusa Zdenka Jan. Poudarila je pomembnost spoštljivega in občutljivega odnosa do starejših.

Policija preiskuje sum kaznivega dejanja nasilništva

Po poročanju TV Slovenija je ena izmed žrtev dementna in nima svojcev. Na posnetkih je videti, da je onemoglo varovanko vlekla za lase, boleče stisnila za nos, da je zakričala, na enem od posnetkov pa se dijakinja snema, medtem ko pleše ob varovancu in ga sunkovito povleče za invalidski voziček.

Kot poroča Radio Slovenija, policija v tem primeru preiskuje sum kaznivega dejanja nasilništva, je povedal Robert Perc s Policijske uprave Novo mesto.