To sta po podatkih Mediane krivulji, ki označujeta naš pogled v prihodnost države. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
To sta po podatkih Mediane krivulji, ki označujeta naš pogled v prihodnost države. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Zgornji krivulji po podatkih Mediane označujeta naš pogled v prihodnost države. Še vedno smo optimisti, a strahov je več kot pred enim letom. Upanje je padlo na raven lanskega februarja, ko se je začela vojna v Ukrajini.

Raziskava potrjuje, da na naš pogled na svet močno vpliva politika. Lani marca so bili tako zelo optimistični podporniki strank SDS, NSi in SNS, nadpovprečno pa so se bali prihodnosti podporniki leve sredine, zlasti Levice. Leto dni pozneje je zelo drugače.

"Konkretna primerjava pokaže, da za desnosredinsko usmerjene podpornike ni sivine, ali so stvari črne ali bele. In tako se zdaj, eno leto po volitvah, pokaže, da višjo mero strahu pred prihodnostjo – zasebno in za državo – izražajo podporniki desnosredinskih strank," je povedala Janja Božič Marolt iz Mediane.

In seveda obratno: v svetlo prihodnost letošnjega aprila bolj verjamejo podporniki levosredinskih strank, najbolj volivci Gibanja Svoboda, najmanj Levice. Na optimizem ne vpliva samo politično dogajanje. Pesimizem raste ob podatkih o rasti inflacije, upanje pa dvigujejo uspehi športnikov. "Zanimivo, da ugotavljamo, da se je dvignil optimizem morda tudi zaradi počitnic in zaradi Planice, ki postaja in ostaja vseslovenski praznik," je povedala Božič Marolt.

Druge posebnosti Slovencev

Kljub temu politika pri Slovencih ostaja najpomembnejša postranska stvar in dosega raven zanimanja za nogomet. Posebni smo še, kaže raziskava, ker se pri nas rekreira kar dve tretjini ljudi, kar 70 odstotkov jih vrtnari, velika večina pa živi in tudi hoče živeti v lastnih hišah.

Več optimizma med Slovenci