Podpora poslancev pomeni zavezo, da uresničijo potrebne spremembe, je dejala Milojka Kolar Celarc. Foto: BoBo
Podpora poslancev pomeni zavezo, da uresničijo potrebne spremembe, je dejala Milojka Kolar Celarc. Foto: BoBo
Miro Cerar
Premier Miro Cerar je napovedal, da si bodo še naprej prizadevali za čim boljše zdravstvo. Foto: BoBo

Po okoli 15-urni razpravi, ki se je končala tik pred polnočjo, je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc izrazila zadovoljstvo, da se je dan končal. "Na koncu dneva je pomembno, katere vrednote človek spoštuje, v kaj verjame in za kaj se bojuje," je dejala. Premier Miro Cerar izjav za novinarje sicer ni dajal, je pa po seji na družbenem omrežju Twitter napovedal: "Gremo naprej, da zagotovimo čim boljše javno zdravstvo." Razrešitev ministrice je podprlo 24 poslancev, 49 pa jih je bilo proti.

Poslanka SDS-a, ki je interpelacijo vložil, Jelka Godec je novinarjem dejala, da se zaveda, da državljani zaradi 15 ur trajajoče interpelacijske razprave ne bodo imeli boljšega zdravstvenega sistema. Napovedala je, da bodo v stranki SDS delo ministrice še naprej spremljali, da bi spodbudili vzpostavitev boljšega zdravstva. Kolar Celarčeva ni pot do boljšega javnega zdravstva, do ministrice pa so kritični tudi v DeSUS-u, je še spomnila Godčeva.

Razprava je bila polna številnih kritik ministričinega dela predvsem iz vrst SDS-a in NSi-ja, posamezne kritike pa so izrekali tudi iz koalicijskih vrst. Očitki so se nanašali zlasti na neukrepanje pri skrajševanju čakalnih vrst v zdravstvu, neukrepanje pri korupciji in odsotnost sistemske zakonodaje.

DeSUS pričakuje reforme
Tomaž Gantar iz DeSUS-a je po seji izjavil, da je neuspešno interpelacijo pričakoval. Sama razprava je po njegovih besedah malo stvari dorekla, a pričakovanja DeSUS-a ostajajo enaka. "Upam, da bo to šlo, predvsem zaradi bolnikov in vseh, ki delajo v zdravstvu," je še povedal Gantar, ki se je glasovanja vzdržal.

V DeSUS-u so obljubili, da interpelacije ne bodo podprli, a od ministrice v zameno pričakujejo, da bo do decembra predložila ključne reformne ukrepe. V nasprotnem primeru od predsednika vlade pričakujejo, da jo bo zamenjal, in hkrati poudarjajo, da Cerar prevzema odgovornost za ministričino delo.

Möderndorfer se je zmotil
V opozicijskem ZL-ju so se vzdržali. Interpelacijo so podprli opozicijski poslanci iz SDS-a in NSi-ja ter Bojan Dobovšek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev, presenetljivo pa se je na seznamu poslancev, ki so interpelacijo pri glasovanju podprli, znašel tudi Jani Möderndorfer iz SMC-ja, je razvidno iz podatkov na spletni strani državnega zbora.

Vendar so danes v poslanski skupini pojasnili, da se je zmotil pri glasovanju. Tudi to se zgodi, iz njegove razprave pa je razvidno, da podpira delo ministrice za zdravje, je v izjavi novinarjem po današnjem koalicijskem srečanju povedala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer in dodala, da poslanec napako obžaluje.

Erjavec v dvomih
Prvak DeSUS Karl Erjavec pa je po neuspeli interpelaciji ministrice ocenil, da jo čaka težko delo in da glede na slabe izkušnje z lekarniškim zakonom ni preveč optimističen, da bo zmogla ta napor. Opozoril je še, da bi za kakovostno zdravstveno reformo in okrepitev javnega zdravstva iz proračuna morali nameniti več sredstev.

Erjavec je v izjavi pred današnjim koalicijskim srečanjem ponovil, da od ministrice za zdravje DeSUS decembra pričakuje predložitev reformnih ukrepov. Sam upa, da ji je tudi razprava na interpelaciji odprla oči, da bo ravnala drugače kot doslej in bo bolj odprta za razpravo v koaliciji glede zdravstvene reforme. Ta je namreč po njegovem mnenju prepomembna stvar, da bi bila le odločitev ministrice.

Ob tem je Erjavec tudi opozoril, da si glede na predlog državnih proračunov za prihodnji dve leti ne predstavlja, kako narediti kakovostno zdravstveno reformo brez dodatnih sredstev. "Če želimo kakovostno reformo in okrepiti javno zdravstvo, bo tudi iz proračuna treba nameniti več sredstev," je opozoril in dodal, da le spremembe na papirju čakalnih vrst v zdravstvu ne bodo skrajšale.