Vlada, ki opravlja tekoče posle, se bo do izvolitve nove sestajala najmanj dvakrat na mesec, odvisno od količine zadev, ki jih bo morala obravnavati, je pojasnil tiskovni predstavnik vlade Darijan Košir. Foto: BoBo
Vlada, ki opravlja tekoče posle, se bo do izvolitve nove sestajala najmanj dvakrat na mesec, odvisno od količine zadev, ki jih bo morala obravnavati, je pojasnil tiskovni predstavnik vlade Darijan Košir. Foto: BoBo
Vlada se bo sestala na prvi seji po izrečeni nezaupnici. Foto: MMC RTV SLO

Prevladalo je načelno mnenje, da vlada ne more sprejemati res težkih odločitev.

Darijan Košir o problematiki "tekočih poslov"
Boštjan Žekš na vprašanje, ali je ostalo še kaj nedokončanega dela
Kaj so tekoči posli vlade?

Po seji vlade še vedno ni jasno, kaj so tekoče zadeve, ki naj bi jih po izkazani nezaupnici vladi predsednika vlade Boruta Pahorja opravljali ministri. Služba vlade za zakonodajo je pripravila gradivo o tem, kaj so oz. naj bi bile tekoče zadeve, vendar so ministri na seji vlade vseeno naleteli na težave. Zato so sklenili, da se bodo znova sešli v ponedeljek in razpravljali o tem, kaj natančno tekoči posli so in kaj ne, je po seji pojasnil tiskovni predstavnik vlade Darijan Košir.

Ne v javnosti ne v stroki ni enotnega mnenja
Poudaril je, da je situacija, v kateri se je znašla vlada, nova, "zato se je treba na to dobro pripraviti". Opozoril je, da tudi v javnosti in stroki ni enotnega mnenja o tem, kaj so tekoči posli, zato je posvet nujen. "Prevladalo je načelno mnenje, da vlada ne more sprejemati res težkih odločitev. Razen tistih, ki so nujne," je še dodal tiskovni predstavnik vlade.

Kaj bo z rebalansom proračuna za 2012?
Najbolj problematično je ravno sprejemanje rebalansa proračuna za leto 2012, saj obstoječi temelji na nerealnih predpostavkah o gospodarski rasti in BDP-ju, zato ga je treba prilagoti novejšim napovedim. Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je pred tem pojasnila, da "proračun ne bo šel naprej", saj so ministri ugotovili, da to ni del tekočega posla. Povedala je tudi, da se o morebitni dokapitalizaciji NLB-ja niso pogovarjali.

Minister za šolstvo Igor Lukšič je po seji sicer izrazil prepričanje, da bo "hitro treba na predčasne volitve, sicer bo paraliza države izjemna, in če bo bodo šle zadeve v to smer, bo katastrofa".

Svetlik: Delo bodo nadaljevali drugi
Minister za delo Ivan Svetlik pa je pred prvo sejo vlade po tem, ko parlament v torek ni izglasoval zaupnice premierju Pahorju, dejal, da "ostaja cela vrsta zakonov in predlogov, ki so bili pripravljeni ali so v pripravi in zdaj jih bomo odložili na stran". Izpostavil je področje delovne zakonodaje, socialne zakonodaje, delovna razmerja, zakon o inšpekciji dela ... "To bodo pač drugi nadaljevali," je dodal in pojasnil, da se bodo do volitev osredotočili na operativno delo.

Na vprašanje, ali je torkov razplet pričakoval, je Svetlik dejal, da če bi "človek vedel, kaj ga čaka, bi se marsikdaj odločil drugače, ampak mislim, da je bilo delo dokaj intenzivno". Preteklo obdobje je tako na nekaterih področjih označil kot "uspešno, na drugih pa manj".

Marušič: Mogoče je, da predlagani zakoni ostanejo v predalu
Minister za zdravje Dorjan Marušič je pojasnil, da naj bi na vladi "dobili navodila, kaj so tekoči posli". Dodal je še, da so direktorati že pripravili seznam, kaj sodi v njegovo pristojnost. "In to bom seveda izpeljal," je povedal.

Dejal je še, da bo ob primopredaji vso pripravljeno zakonodajo, ki se tiče nadgradnje zdravstvenegha sistema, predal, potem pa bo v pristojnosti njegovega naslednika, da se odloči, kaj bo storil. "Možno je pa tudi, da ostane v predalu. To bo odločitev tistih, ki bodo krojili zdravstveni sistem," meni Marušič, ki je prepričan, da bodo spremembe na tem področju potrebne, verjame pa tudi, da bo glede na to, da so bili predlogi predstavljeni javnosti in bili deležni strinjanj, marsikaj uporabnega.

"Če se za nekaj minut ali sekund ozremo nazaj, boste videli, da se praktično ni dalo bolj pohiteti," je na vprašanje, ali mu je žal, da ni bolj pohitel z nadgradnjo zdravstvenega sistema, odgovoril Marušič. "Ubral sem pač tako pot, da najprej dokumenti in potem zakon," je še dodal.

Vlačič: Pričakujem hiter razplet na Slovenskih železnicah
Tudi minister za promet Patrick Vlačič je dejal, da bodo tekle stvari naprej, kakor narekuje zakonodaja, zato bodo sprejeti tiste zadeve, ki so pomembne za Slovenijo. Izpostavil je evropska sredstva, ki so nujna, da ne bi prišlo do zaviranja, in tiste, ki se zdijo nujni, da ne bi prišlo do zaviranja in da stvari tečejo. "V neke velike reforme zdaj ne bomo šli," je zatrdil.

Pojasnil je še dogajanje glede podizvajalcev in Darsa, ki jim je predlagal arbitražo. Izrazil je še pričakovanje o čimprejšnjem razpletu na Slovenskih železnicah. Upa, da bosta AUKN in nadzorni svet čim prej opravila svoje delo in da bodo Slovenske železnice kmalu dobile novo vodstvo.

Kaj točno tekoči posli so?
Ker vlada v torek v državnem zboru ni dobila podpore poslancev in je posledično predčasno končala mandat, lahko opravlja le tekoče posle, torej le tisto, kar je treba za normalno funkcioniranje države, meni pravnik Miro Cerar. Po njegovih besedah v ta okvir ne sodi sprejemanje odločitev, ki bistveno spreminjajo obstoječe stanje.

Prevladalo je načelno mnenje, da vlada ne more sprejemati res težkih odločitev.

Darijan Košir o problematiki "tekočih poslov"
Boštjan Žekš na vprašanje, ali je ostalo še kaj nedokončanega dela
Kaj so tekoči posli vlade?