Za Bučarja je bil torkov razplet v državnem zboru pričakovan. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Za Bučarja je bil torkov razplet v državnem zboru pričakovan. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Odziv razumnikov
Nov mandatar ali predčasne volitve?

Za Bučarja je bil torkov razplet v državnem zboru pričakovan, je za Odmeve poročal Dejan Ladika. "Nagrmadeni problemi ostajajo, novih instrumentov za njihovo reševanje pa ni," je dejal Bučar. Povedal je, da je razočaran nad tistimi, ki so si ves čas prizadevali za ponoven prevzem oblasti in delovali rušilno.

"Ljudje bodo volili po programih"
Jerovšek pa je prepričan, da je torkov "debakel sedanje leve vlade" prinesel tudi neko dobro stvar za Slovenijo: "Na naslednjih volitvah se ne bo več dalo loviti volivcev, levi, sredina, desni, ampak samo na programu, ki jih bodo lahko stranke izvedle."

"Zdaj smo se znašli v tako brezizhodni situaciji, kot po osamosvojitvi še nismo bili. Na volitvah, predčasnih, bo najbrž zmagal Janša, in v tem primeru se nam ne obeta nič novega, če sklepam po izjavah in programu, se bo posvetil predvsem čiščenju v sodstvu, tožilstvu, na upravi v novinarstvu, vsepovsod," pa je dejala Spomenka Hribar.


Na desnici, ki je vladi Boruta Pahorja nasprotovala skoraj na vsakem koraku, tudi pri nadstrankarskih, pozivajo k iskanju skupnih točk. Na levici, ki je bila do Pahorja morda še bolj neizprosna, pa se, zanimivo, predvsem širi strah pred Janezom Janšo.

Zadnje je komentiral Jerovšek: "To je popolnoma neokusno in je možno samo v postkomunističnih družbah. Gre namreč za proces diskreditacije ljudi, ki so se pokazali kot dobri voditelji, ko so vodili vlado in celo Evropsko unijo".

Hribarjeva: Levica se mora čim prej zbrati
Pesimistična Hribarjeva pa je poudarila, da se mora levica čim prej zbrati. "Mora najti nekega verodostojnega mandatarja, predsednika vlade, tako da bo ta Janševa zmaga vsaj tako manj odločilna," je prepričana.

Tudi pravnik Rajko Pirnat je pričakoval tak razplet glasovanja v DZ-ju. "Pričakujem, da bodo predčasne volitve, bojim pa se, da bo potem ravno tako težko sestaviti vlado - ker bo vlada koalicijska - in bo seveda soočena s čisto istimi problemi, ki bodo še malo težji. To pa je gotovo, ker bomo zamudili šest mesecev," je dejal.

Jerovšek pa je odgovoril še na vprašanje, kako povrniti zaupanje ljudi v politiko. "Najprej je treba očistit banke, postaviti nova vodstva, preprečiti ropanje premoženja in to bo že dalo nov zagon in zaupanje ljudi."

Odziv razumnikov
Nov mandatar ali predčasne volitve?