Ministrstvo za zdravje je za zunanje sodelavce v letu 2010 namenilo dvakrat več denarja kot leto prej. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za zdravje je za zunanje sodelavce v letu 2010 namenilo dvakrat več denarja kot leto prej. Foto: MMC RTV SLO
Milijoni za svetovanje

Kot je znano, je finančni minister Franc Križanič v četrtek napovedal rebalans proračuna v predvidenem znesku 455 milijonov prihranjenih evrov.

Poleg rezov v investicije in materialne stroške je vlada napovedala, da uporabniki proračuna (ministrstva in organi v sestavi) s svojimi zaposlenimi ne bodo več smeli sklepati avtorskih in podjemnih pogodb, že sklenjene pa bodo morali prekiniti.

523 tisoč evrov za sedem zunanjih sodelavcev
In koliko tovrstnih pogodb so ti organi sklenili z zunanjimi sodelavci v lanskem letu? Ministrstvo za zdravje je za zunanje sodelavce v letu 2010 namenilo dvakrat več denarja kot leto prej, je za TV Slovenija poročala Vesna Deržek.

Največ denarja od omenjenega ministrstva je dobilo podjetje IPMIT - sedem ljudi je strokovno podprlo projekt e-zdravje in lani za to dobilo skoraj 523 tisoč evrov bruto. Z ministrstvom je sodeloval tudi nesojeni ministrski kandidat v tej vladi Martin Toth, ki so mu izplačali dobrih 51 tisoč evrov bruto za pripravo zdravstvene zakonodaje. Izstopa pa še predsednik zdravstvenega sveta Rajko Kenda, ki so mu lani izplačali dobrih 20 tisoč evrov bruto.

Zakaj toliko zunanjih pogodb za svetovanja in pomoč? Na zdravstvenem ministrstvu odgovarjajo, da so izjemno kadrovsko podhranjeni, da so spremembe zdravstvenega sistema nujne in da jih je treba pripraviti hitro, učinkovito in odgovorno.

Ministrstvom največ svetuje odvetniška pisarna Aleša Avbrehta
Prometno ministrstvo je imelo lani 41 zunanjih sodelavcev, ki so jim izplačali 250 tisoč evrov.

Prometnemu, kulturnemu, šolskemu in finančnemu ministrstvu ter njihovim organom je lani največ svetovala odvetniška pisarna Aleša Avbrehta. Tako pri pripravi pogodb in mnenj svetuje Direkciji RS za vodenje investicij v javno železniško infrastrukturo in ima za to odprto postavko 300 tisoč evrov.

Podatki pokažejo, da so ministrstva, manjkajo sicer podatki za resorje lokalne samouprave, razvoja, Slovencev po svetu in notranje ministrstvo, za zunanje pogodbe in odvetnike lani porabila 3,5 milijona evrov. Sveži podatki pa še niso na voljo.

Milijoni za svetovanje