Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je podpisal pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole. Foto: BoBo
Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je podpisal pravilnik o šolskem koledarju za osnovne šole. Foto: BoBo

V zadnjih dneh so na ministrstvu preverjali vsebino osnutka pravilnika in sklenili, da ne bodo navedli urnika podaljšanega bivanja, ampak bo sklep o tem prepuščen šolam. Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je vztrajal, da ministrstvo ne sme samo določati urnika, saj gre za standarde in normative, ki so del pogajanj v okviru socialnega sporazuma.

Na ministrstvu so jim očitno ugodili, vseeno pa pravijo, da glede na zdajšnji finančni položaj ni dopustno, da bi bilo v popoldanskem času mogoče istočasno opravljanje podaljšanega bivanja in dopolnilnih dejavnosti za isto skupino učencev.

V pravilniku medtem ostaja določilo, da se pouk ne sme začeti pred 7.30 - pred to uro bo mogoče samo jutranje varstvo. Minister je to odločitev sprejel po posvetovanju z ravnatelji, predstavniki staršev in s sindikatom, so zagotovili na ministrstvu.

Odpuščanja v visokem šolstvu?
Sicer pa v Svizu od ministrstva zahtevajo tudi odgovore glede financiranja visokega šolstva. Prejeli so informacijo, da naj bi se jeseni odpuščalo v visokem šolstvu. "Če se ne bi odpuščalo, pa je predlog za še dodatno znižanje plač, to se pravi še pod tistim, kar je bilo dogovorjeno v pogajanjih. To je prišlo od mariborske univerze," je povedal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

Štrukelj se tudi popolnoma strinja z nedavno izjavo ljubljanske filozofske fakultete, da rebalans proračuna pomeni uničevanje visokega šolstva. Če se to ne bo uredilo do novega študijskega leta, bo Sviz po Štrukljevih besedah predlagal, da "študenti in zaposleni učitelji zaprejo jeseni vse univerze in vztrajajo, da je treba zagotoviti sredstva za normalno delovanje javnih univerz".