"Brez možnosti raziskovanja in novih spoznanj namreč ni mogoče imeti kakovostnega študija," opozarjajo dekani. Foto: BoBo

V javnem pozivu vladi dekani opozarjajo, da je vlada z rebalansom proračuna visokošolskemu prostoru odvzela nujno potrebna sredstva za izvajanje vseh, tudi dodiplomskih študijskih programov. "Vodstva univerz oziroma fakultet je s tem spravila v nemogoč položaj, saj je za vpisane študente treba iz javnih sredstev, ki za to še zdaleč ne zadoščajo, plačati izvedbo razpisanih študijskih programov," opozarjajo.

Programe potrjuje država
Pri tem pa je treba vedeti, da je strukturo študijskih programov (predmetnik, kontaktne ure, obveznosti študentov) predpisala država. Poleg tega so vsi študijski programi tudi mednarodno primerljivi, kar je pogoj za priznavanje diplom v tujini. Ta merila zagotavljajo osnovno raven kakovosti, posredno pa predpisujejo tudi stroške njihove izvedbe, poudarjajo dekani.

V tem letu bodo univerze prejele dvajset odstotkov manj sredstev, kot jih potrebujejo za plače in materialne stroške izvedbe rednih študijskih programov. "Prejele bodo tudi petnajst ali več odstotkov manj sredstev za raziskovalno dejavnost. Pri tako radikalnem zmanjšanju sredstev pa prilagoditve, ki ne bi zniževale kakovosti dela, niso več mogoče," so prepričani.

Si lahko privoščimo uničenje univerz?
Takšno zmanjševanje sredstev bo po njihovih besedah vodilo v uničenje javnih univerz oziroma njihove kakovosti dela, zato se sprašujejo, ali si v državi, ki je odvisna od znanja, uničenje kakovosti teh nekaj institucij res lahko privoščimo.

Pod poziv so se podpisali dekani in dekanja pedagoških fakultet v Ljubljani in Mariboru, biotehniške fakultete, fakultete za naravoslovje in matematiko, obeh filozofskih fakultet, naravoslovno tehniške fakultete, fakultete za računalništvo in informatiko, fakultete za šport, akademije za glasbo in ljubljanske teološke fakultete.