Matura je v polnem teku, dijaki pa ne vedo, ali bo njihov pisni del izpita iz slovenščine sploh ocenjen. Foto: MMC RTV SLO
Matura je v polnem teku, dijaki pa ne vedo, ali bo njihov pisni del izpita iz slovenščine sploh ocenjen. Foto: MMC RTV SLO
Matura
Zaplet bo v četrtek skušala rešiti tudi državna komisija za splošno maturo. Foto: MMC RTV SLO
Normativi za srednje šole

Spremembe, ki jih napoveduje vlada, niso razburile le zdravnikov. Učitelji se ne strinjajo s pravilnikom o standardih in normativih, ki bi jim odrejal letno obveznost, od doseganja letne učne obveznosti pa bi bila potem odvisna tudi učiteljeva plača. Zato so dejali, da so pripravljeni ogroziti tudi popravljanje mature. Ministrstvo za šolstvo in šport ter Sindikat vzgoje in izobraževanja (Sviz) sta nato sedla za mizo in se pogovarjala o novem pravilniku.

Dogovorili so se o umiku sporne dikcije ter o tem, da do naslednjega tedna pripravijo novo dikcijo člena, ki ureja vprašanje učne obveznosti. Direktor direktorata je sicer poudaril, da jih je vodila želja po normativni ureditvi področja, kjer je obseg programov precej različen. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je odločitev ministrstva označil za izjemno pomemben korak, saj učne obveznosti po njegovem ni mogoče urejati v pravilniku, ker bi lahko postala plen političnih obračunov vsakokratnega ministra.

"Če nam ne ustrežete, ne bomo pripravili podlag za ocenjevanje izpitov"
Novi standardi so razburili tudi člane državne predmetne komisije za maturo, ki pripravljajo maturitetne izpite in podlage za ocenjevanje pisnih izpitov dijakov iz slovenščine. Od šolskega ministrstva so zahtevali, da v pravilnik vrne manjšo učno obveznost za učitelje, ki so člani omenjenih komisij.

Člani komisije za slovenski jezik pri splošni maturi (imajo tudi podporo članov iz preostalih komisij) so ministrstvu za šolstvo postavili ultimat: če jim v novem pravilniku ne bodo znižali učne obveznosti, komisija za slovenskih jezik v prihodnjih dneh ne bo pripravila podlag za ocenjevanje pisnih izpitov dijakov. To lahko v skrajnem primeru pomeni, da bo 10.000 dijakov, ki opravljajo maturo v spomladanskem roku, ostalo brez pisne ocene pri slovenščini.

Člani komisije, ki so za talce vzeli dijake, pisma ne želijo komentirati. Direktor direktorata za srednje šolstvo na ministrstvu za šolstvo Vinko Logar pa je dejal, da je zaplet nepotreben, saj verjame, da bodo lahko dosegli dogovor.

Rok za razpravo se bo iztekel 14. junija, predstavniki ministrstva in sindikata pa bodo pogovore nadaljevali v četrtek. Logar je zatrdil, da se z učitelji pogovarjajo z vso resnostjo in da matura ne bo ogrožena.

Normativi za srednje šole