Ministrstvo se ni strinjalo s spremembo namembnosti zemljišča za poslovno cono Nadgorica, kjer naj bi zgradili poligon varne vožnje. Občina Ljubljana je to spremembo izvzela iz prostorskega akta, je pojasnil generalni direktor direktorata za kmetijstvo Ravnikar. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo se ni strinjalo s spremembo namembnosti zemljišča za poslovno cono Nadgorica, kjer naj bi zgradili poligon varne vožnje. Občina Ljubljana je to spremembo izvzela iz prostorskega akta, je pojasnil generalni direktor direktorata za kmetijstvo Ravnikar. Foto: MMC RTV SLO
Dejan Židan
Ministrstvo pod vodtsvom Židana je umaknilo soglasje k spremembam namembnosti travnika, ki ga je kupilo Šešokovo podjetje. Foto: MMC RTV SLO

Obravnavo spreminjanja zemljišč v parlamentarnem odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je predlagala poslanska skupina SDS-a zaradi "nepojasnjenih postopkov" pri mnenju kmetijskega ministrstva glede prostorskega akta ljubljanske občine. Robert Hrovat (SDS) je ob tem navedel poročanja medijev o prodaji zemljišča za širitev cestne baze Smodinovec, ki bi po spremembi namembnosti - kakor predvideva predlog občinskega prostorskega načrta Mestne občine Ljubljana - postalo vredno veliko več.

To zemljišče je, kot je znano, kupilo podjetje Taxgroup, ki je v lasti znanca župana Zorana Jankovića Klemna Šešoka.

Načrt MOL-a ni usklajen z ministrstvom
Kmetijsko ministrstvo je sprva spremembo namembnosti zavrnilo, nato pa v treh dneh mnenje spremenilo, in sicer, kot je pojasnil generalni direktor direktorata za kmetijstvo Branko Ravnik, "na podlagi dodatne obrazložitve, da gre izključno za namen gradnje Darsa in ministrstva za notranje zadeve". A občinski prostorski načrt trenutno ni usklajen z mnenjem ministrstva, saj MOL v njem omejitve - da je sprememba namembnosti dovoljena izključno za potrebe Darsa in MNZ-ja - ni navedel.

Ministrstvo zato tudi ni izdalo soglasja k načrtu. Čeprav bodo o prostorskem načrtu ljubljanski svetniki razpravljali 5. julija, se zaradi tega zapleta postavlja vprašanje, ali ga bodo sploh sprejeli.

Poslanci s svojimi predlogi
Člani odbora so v razpravi tudi izpostavili nujnost zagotavljanja ustreznih kmetijskih zemljišč. Franc Bogovič (SLS) se je zavzel za oblikovanje posebnega sklada, v katerem bi se zbirala sredstva, pridobljena od višje vrednosti zemljišč. Ta bi nato financiral zagotavljanje ustreznih kmetijskih zemljišč.

Breda Pečan (SD) pa je predlagala, da bi moral investitor zagotoviti nadomestno zemljišče, sredstva pa bi nato morala biti namenjena melioraciji zemljišč. Po njenem mnenju bi bilo treba obdavčiti tudi dobiček, ki bi nastal ob spremembi namembnosti. Bogovič ne bi obdavčil dobička, ampak raje spremembo namembnosti zemljišča.

Židan pozdravlja predloge
Minister za kmetijstvo Dejan Židan je pobude pozdravil, saj pravi, da manjka namenskih sredstev za zagotavljanje kmetijskih zemljišč. Zagotovil je tudi, da v spremembah zakona o kmetijskih zemljiščih iščejo optimalno rešitev, s katero bi "preprečili velike apetite po spremembi namembnosti".

Odbor je nato zavrnil predlagana sklepa, naj ministrstvo znova preuči "izdano pozitivno mnenje na prostorski načrt MOL" in naj pri sprejemanju prostorskih aktov "v največji meri zavaruje prvovrstna kmetijska zemljišča". Ministrstvo za zdaj še ni dalo pozitivnega mnenja k občinskemu prostorskemu načrtu, zavarovanje prvovrstnih kmetijskih zemljišč pa da nalaga že sprejeta zakonodaja, so menili poslanci.