Za 13.000 prenosnikov je ministrstvo lani palačo 6,5 milijona evrov, nakup in razdeljevanje pa so spremljali številni očitki. Dogajanje v zvezi z računalniki je bilo tudi glavni razlog, da se je z ministrske funkcije poslovila Emilija Stojmenova Duh. Foto: Pixabay
Za 13.000 prenosnikov je ministrstvo lani palačo 6,5 milijona evrov, nakup in razdeljevanje pa so spremljali številni očitki. Dogajanje v zvezi z računalniki je bilo tudi glavni razlog, da se je z ministrske funkcije poslovila Emilija Stojmenova Duh. Foto: Pixabay

Tretji poziv za razdelitev računalnikov se je iztekel v ponedeljek. V okviru vseh treh pozivov so po zadnjih podatkih ministrstva za digitalno preobrazbo do 1. oktobra na Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu prejeli več kot 20.000 vlog.

Kot so v torek pojasnili na skladu, so do zdaj izdali 2445 pozitivnih odločb, s katerimi je bila priznana pravica do izposoje računalniške opreme. Z ministrstva so danes sporočili, da je pozitivnih odločb 2449 in da je večina teh računalnikov že vročenih, preostali pa čakajo na pravnomočnost odločbe o priznanju pravice ali pa so v postopku vročanja.

Sorodna novica Na kupljene prenosne računalnike je treba namestiti še programe. Nakup bo tako še dražji.

Gre za sicer razdelitev 10.000 od skupno 13.000 računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo lani za 6,5 milijona evrov. Očitki o nepravilnostih, ki so spremljali ta nakup, so bili eden od razlogov, da je Emilija Stojmenova Duh pretekli teden odstopila s položaja ministrice za digitalno preobrazbo.

Kot so navedli na ministrstvu, je bilo medtem od skupno 13.000 računalnikov 2961 prenosnikov razdeljenih šolam in zavodom, 39 prenosnikov pa so prejele občine.
"Skupna številka torej znaša okoli 5400 dodeljenih računalnikov," so pojasnili. Glede na veliko zanimanje upravičencev bo preostanek računalnikov razdeljen, takoj ko sklad izda odločbe o priznanju pravice in te postanejo pravnomočne.

V sklopu tretjega poziva trenutno poteka preverjanje izpolnjevanja pogojev

Na skladu so ob tem poudarili, da je težko natančno napovedati dinamiko reševanja tretjega javnega poziva. To bo namreč odvisno od več dejavnikov – od tega, ali je vloga popolna in ali vlagatelj izpolnjuje pogoje iz javnega poziva ter od hitrosti odziva vlagatelja na morebitni poziv k odpravljanju morebitnih pomanjkljivosti.

"Trenutno v tretjem javnem pozivu potekata preverjanje izpolnjevanja pogojev in izdaja odločb za prvi dohodkovni razred. Sledi preverjanje za drugi, tretji dohodkovni razred itd.," so zapisali in dodali, da si prizadevajo, da vloge obravnavajo čim hitreje.

Namen pozivov za dodelitev računalniške opreme je povečanje digitalne vključenosti prebivalstva. Izbrani kandidati bodo računalnike prejeli v izposojo za dve leti, to obdobje pa se bo lahko nato na predlog upravičenca podaljšalo. V primeru, da bo po poteku obdobja izposoje knjigovodska vrednost računalniške opreme enaka nič, jo bo sklad upravičencu oddal v trajno last.