Gradbenikom naj bi delodajalci zagotavljali ohlajevalnice. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović
Gradbenikom naj bi delodajalci zagotavljali ohlajevalnice. Foto: MMC RTV SLO/Maja Ikanović

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo zakonske spremembe na področju zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu in dodatnih ukrepov za zaščito delavcev pri delu na gradbiščih v času povišanih temperatur.

"Poleti, kot vidite, imamo težave z vročino in lahko si predstavljamo, kako je recimo pri 35 stopinjah in v sopari delati na gradbišču. Zato dajemo v javno razpravo in v razpravo tudi socialnim partnerjem predlog zakona o varnosti in zdravju na začasnih in premičnih gradbiščih, s katerim bomo uvedli nekaj novosti, da se bodo delavci, ki delajo na teh gradbiščih, lažje kosali z visokimi temperaturami in soparo," je dejal minister za delo Luka Mesec.

Gradbeni delavci na gradbiščih morajo imeti po trenutni zakonodaji, kot je pojasnil minister Mesec, v mrzlih mesecih na voljo ogrevalne prostore, v katerih je vsaj 20 stopinj, da se lahko ljudje vmes ogrejejo in da ne delajo na zmrzali.

"Na enak način predlagamo, glede na to, da so temperature vsako poletje višje, da se poleti uvedejo ohlajevalni prostori, in sicer na dve uri, ti pa ne smejo biti toplejši od 25 stopinj," je dejal Mesec in dodal, da morajo biti delavcem na voljo sočasno tudi brezplačni brezalkoholni napitki, s katerimi se med delom hidrirajo.

Po ministrovih besedah so se v petek s socialnimi partnerji že dogovorili, da bodo tako nov pravilnik kot novelo zakona obravnavali na septembrski seji. "Tam se bomo pogovorili o tem prvem ukrepu na področju delovne zakonodaje z vidika prilagajanja podnebnim spremembam," je pojasnil Mesec in poudaril, da je mednarodna organizacija, ki skrbi za varnost in zdravje pri delu, prav premična in začasna gradbišča izpostavila kot najbolj kritična.