Ministrstva so se izognila poročanju o aferi z bulmastifi. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstva so se izognila poročanju o aferi z bulmastifi. Foto: MMC RTV SLO

Odbor DZ-ja za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je končal razpravo o ovrženju kazenskih ovadb v aferi z bulmastifi. Zavrnjeni so bili vsi trije predlogi sklepov, ki so jih predlagali v SLS-u.


V SLS-u so namreč predlagali, da naj ministrstvo za notranje zadeve poroča DZ-ju o postopkih in ugotovitvah v povezavi z zadevo z bulmastifi, ministrstvo za pravosodje naj predstavi razloge za ovrženje kazenskih ovadb, ministrstvo za kmetijstvo pa naj predstavi rezultate revizije postopkov vračanja bulmastifov lastniku.
Butala predstavil stanje zadeve na tožilstvu
Na seji je Aleš Butala predstavil stanje zadeve na tožilstvu. Pojasnil je, da ovadbe v zadevi obravnavata dve tožilski enoti, in sicer specialni oddelek, ko gre za sume uradnih oseb s policijskimi pooblastili, in okrožno državno tožilstvo za druge osebe. Dejal je, da je bilo do zdaj sprejetih pet sklepov o ovrženju kazenskih ovadb, pri katerih je šlo za sume zlorabe uradnega položaja in nevestnega opravljanja dela v službi. Na tožilstvu obravnavajo tudi ovadbo zoper sodnika zaradi sodnega odločanja.

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani po njegovih besedah poteka postopek zoper dve osebi zaradi ponarejanja listin in krive ovadbe, zaradi zlorabe uradnega položaja pa je bil vložen obtožni predlog zoper nekdanjo javno uslužbenko. Kot je znano, naj bi šlo za nekdanjo državno sekretarko na ministrstvu za kmetijstvo Sonjo Bukovec.

Kres: Dvomimo o delovanju pravne države
Gvido Kres
(SLS) je izrazil razočaranje nad gladko zavrnitvijo predlaganih sklepov in dodal, da v stranki že ves čas izražajo dvome o delovanju pravne države. Glede stanja zadeve na tožilstvu je zatrdil, da bi si želel boljših podatkov in da bi bili pri zadevi sprejeti že kakšni sklepi.

Dejal je še, da se mu zdi čudno, da nobena izmed uradnih oseb v postopku preiskave ni stopila v stik s katero izmed oseb, ki so opozarjale na nepravilnosti pri obravnavi zadeve in so trdile, da so nanje pritiskali.