Zadnje demonstracije študentov v Sloveniji so bile leta 2001. Foto: RTV SLO
Zadnje demonstracije študentov v Sloveniji so bile leta 2001. Foto: RTV SLO
Gneča na Kongresnem trgu
Množica študentov na Kongresnem trgu. Foto: RTV SLO

S shodom, poimenovanim Črna sreda, je želela Študentska organizacija Slovenije opozoriti na vse slabši socialni položaj študentov in posledice predloga gospodarskih in socialnih reform, ki bodo ta položaj po mnenju predstavnikov študentov še poslabšale.

Preberite si intervju z ministrom za visoko šolstvo Juretom Zupanom in fotozgodbo s protestnega shoda.
Vlada odgovarja, da je pripravljena na konstruktiven dialog, in dodaja, da se z večino študentskih zahtev načelno strinja, težko pa sta sprejemljivi zahtevi po brezplačnem javnem prevozu in ohranjanju študentske davčne olajšave.

Junija letos bo minilo pet let, odkar so študenti v Sloveniji zadnjič na ulici zahtevali ohranitev socialnih pravic in brezplačen redni študij. Na opozorilni shod so se tokrat odpravili s podobnimi zahtevami kot pred petimi leti.

Zahteve do premierja
Študenti zahtevajo tudi podpis vsebinskega sporazuma s premierjem do konca tega meseca. S podpisom sporazuma bi se obe strani zavezali k reševanju študentskih težav, menijo študenti. Če dogovora med vlado in študenti ne bo, bo študentska organizacija študente pozvala k splošnim demonstracijam.

Študenti zahtevajo
- študij brez šolnin
- 20.000 novih štipendij
- ohranitev študentskega dela
- višjo subvencijo za prehrano
- dosledno uresničitev bolonjske reforme
- 5.000 novih študentskih postelj
- ureditev položaja študentskih družin in študentov invalidov
- zaposlitev v pol leta po diplomi
- kakovostno visoko šolstvo,
- brezplačni javni prevoz
- večje financiranje visokega šolstva
- izboljšanje zdravstvene oskrbe študentov

Tudi gostje iz tujine
Med govorniki na shodu, ki se je začel ob 11. uri, so bili predsednik Dijaške organizacije Slovenije Jernej Štromajer, član izvršnega odbora Nacionalne zveze francoskih študentov Victor Vidilles, član vodstva Združenja nacionalnih študentskih organizacij Evrope Colin Tuck in predsednik Študentske organizacije Slovenije Miha Ulčar.

Podmladki strank različnih mnenj
Študentske demonstracije so podprli podmladki opozicijskih političnih strank, medtem ko so jim podmladki koalicijskih strank nasprotovali.

Ti so opozarili, da študentske organizacije še niso izčrpale vseh možnosti dialoga in da mora država skrbeti za celotno mlado populacijo, na samo za študente.