Z MNZ-ja so sporočili, da učinkovito varovanje zunanje schengenske meje potrjujejo tudi statistični podatki. Foto: BoBo
Z MNZ-ja so sporočili, da učinkovito varovanje zunanje schengenske meje potrjujejo tudi statistični podatki. Foto: BoBo

Herrmann je v pogovoru za nedeljsko izdajo nemškega časopisa Frankfurter Allgemeine Zeitung zahteval posredovanje evropske agencije za zunanje meje Frontex na meji med Slovenijo in Hrvaško, češ da bi tako lažje zaustavili pretok prebežnikov iz Češke na Bavarsko.

Z MNZ-ja so sporočili, da učinkovito varovanje zunanje schengenske meje potrjujejo tudi statistični podatki, saj je število vračanj avstrijskih varnostnih organov zanemarljivo. V prvi polovici letošnjega leta so vrnili zgolj 13 ljudi. Poleg tega imajo na MNZ-ju in pri policiji pripravljene ustrezne načrte za ukrepanje in obvladovanje razmer na terenu.

Predpogoja za polno delovanje konceptov EU-ja, vključno s schengenom, sta ustrezna politika EU-ja pri upravljanju njenih zunanjih meja in njihova učinkovita zaščita. Potreba po takšnem pristopu izhaja navsezadnje iz evropskega prava in koncepta zaustavljanja migracij na zunanjih mejah EU-ja, čemur ves čas sledi tudi Slovenija, ko zagovarja stališče, da je treba nezakonite migracije ustavljati na zunanjih mejah EU-ja, so še dodali na MNZ-ju.

Ob tem so opozorili, da Frontex v skladu s svojim primarnim mandatom spada najprej na zunanje meje EU-ja, kjer je treba zagotavljati kakovosten in učinkovit nadzor in državam na zunanjih mejah EU-ja nuditi ustrezno pomoč, če jo potrebujejo. To pa seveda ne pomeni, da Slovenija ne varuje zunanje schengenske meje, ki v konkretnem primeru ni hkrati zunanja meja EU-ja, čez katero prebežniki sploh vstopajo na skupno ozemlje EU-ja.