Foto:
Foto:
Koalicija v Ljubljani je potrdila rebalans proračuna.
Načelnik občinskega oddelka za finance Stevo Lekič

Proračun MOL-a tako znaša 52,4 milijarde tolarjev. V razpravi, ki je potekala več kot šest ur, je županja Danica Simšič razmere ocenila kot normalne, ne pa enostavne. Opozicija je menila, da se rebalans dela prepozno, koalicija pa meni, da je nujen, saj preprečuje sprejemanje obveznosti, ki bi bremenile proračun za leto 2005.

Po besedah Simšičeve v ljubljanskem proračunu ni luknje, saj so vse investicijske obveznosti v znesku dobrih šest milijard tolarjev zadržane. Dodala je, da bo kljub temu letos realiziranih za 16,5 milijarde tolarjev naložb.

Načelnik občinskega oddelka za finance Stevo Lekič je pojasnil, da je glavni razlog za letošnji rebalans izpad prihodkov iz naslova stvarnega premoženja, saj so postopki pri tem zelo dolgi.

Stop nekaterim projektom
Največje krčenje izdatkov je predvideno na področju urejanja zemljišč, in sicer kar za 2,7 milijarde tolarjev, sledijo ceste (704 milijonov), izobraževanje (620 milijonov), komunala (557 milijonov), kultura (508 milijonov) in gospodarjenje z nepremičninami (274 milijonov).

Preveliki apetiti svetnikov
Županja je rebalans podrobneje predstavila konec novembra. Poudarila je, da je posledica optimističnega načrtovanja letošnjega proračuna, kar naj bi se zgodilo predvsem zaradi pritiskov javnosti in vseh svetniških skupin v mestnem svetu. Pri realizaciji proračuna so naleteli tudi na veliko težavo pri prodaji stavbnega premoženja, manjši od načrtovanega pa je bil tudi priliv iz naslova dohodnine.