Patria naj bi, če bi Slovenija zmanjšala naročilo oklepnikov, povišala ceno za posamezno vozilo. Foto: EPA
Patria naj bi, če bi Slovenija zmanjšala naročilo oklepnikov, povišala ceno za posamezno vozilo. Foto: EPA
Ljubica Jelušič

Dodala je, da se bodo pogajanja o časovnih rokih in količini patrij začela takoj, ko bo stroka presodila, katere vrste vozil so na razpolago in kako je z njihovo varnostjo. Po njenih besedah bo treba eno izmed narejenih vozil verjetno testirati - še zlasti, če se stroka ne bo mogla opredeliti, ali vozila ustrezajo pričakovanim standardom.

Jelušičeva zanika pogajanja o manjšem številu oklepnikov
Ministrica je tako zanikala navedbe časnika Delo, da se s Patrio pogovarja o nakupu 89 in ne 135 osemkolesnikov. Kot je poudarila prva dama Morsa, trenutno "razčiščujejo vsebine certifikatov, ki zadevajo protibalistične in protiminsko zaščito". V teh pogovorih naj bi po njenih besedah sodelovali strokovnjaki iz različnih držav, tudi iz Slovenije. Šele ko bodo končani, bodo, če bo to potrebno, na vrsti pogajanja o spremembi časovnih rokov in količini.

"Če pa še v letu 2009 ne bomo mogli izpolniti pričakovanih ciljev, ki so bili zadani že za leto 2008, je razumljivo, da bodo morala pogajanja pokazati tako možnost preložitve pogodbe v čas po letu 2013 kot možnost zmanjšanja števila osemkolesnih oklepnikov," je dejala ministrica.

Neuradno: Za manj patrij več denarja
To se bo, tako Jelušičeva, zgodilo, če se bo pokazalo, da je finančni položaj Morsa tako slab, da ne bi mogel podpreti idej, sprejetih v DZ-ju in delno realizirane v pogodbi z Rotisom. Ob morebitnem zmanjšanju števila oklepnikov naj bi Patria po neuradnih informacijah Dela zahtevala dvig cene, ki zdaj za 135 oklepnikov znaša 278 milijonov evrov. Uroš Kek, državni skeretar na ministrstvu za obrambo, pa je dejal, da bi vrh obrambnega ministrstva lahko privolil v nakup od 80 do 100 oklepnikov. Po neuradnih informacijah naj bi se ministrica za obrambo pogovarjala o 89 oklepnikih, na Patrii pa informacije niso želeli komentirati. Dejali so le, da so odprti za želje in zahteve naročnikov.

Kaj torej zdaj čaka slovensko in finsko pogajalsko skupino, ki naj bi se sešli prihodnji teden? Obe skupini se morata uskladiti glede nejasnosti iz poročila o že drugem kakovostnem prevzemu prvih trinajstih patrij, poroča časopis Delo. Kot je znano, je skupina ministrstva za obrambo za kakovostni prevzem patrij poročilo s testiranj Patrii poslala pred dvema tednoma, ministrstvo za obrambo pa je odgovor iz Finske prejelo konec preteklega tedna.

A. M./M. N.