Foto:
Foto:
Mors in Anderlič na sodišče?

Mors Anderliču očita, da je razkril vsebino dokumenta ministrstva za obrambo, označenega s stopnjo tajnosti, in tako povzročil škodo pri zagotavljanju varnosti državnega obrambnega sistema. Ministrstvo je Anderliča prijavilo tudi Inšpektoratu RS za notranje zadeve pri ministrstvu za notranje zadeve, v ovadbi pa zapisalo, da so bila z razkritjem podatkov kršena temeljna pravila varnega obravnavanja tajnih podatkov. Ministrstvo je o tem obvestilo tudi vodstvo DZ-ja.

Kot je znano, je Anton Anderlič informacijo o nakupu prisluškovalne naprave v javnost podal prejšnji teden. Dejal je, da ga skrbi, ker nakup ni bil naveden v poročilih o nakupih, ki jih je obrambno ministrstvo pripravilo za matični odbor, oz. da "imamo opravka z napravo, ki je bila za vlado tako sporna v Sovi".

Mors proti Anderliču
Na obrambnem ministrstvu so nakup naprave potrdili, hkrati pa zatrdili, da je Anderlič s tem razkritjem kršil zakon o tajnih podatkih. Podatek, s katerim je ministrstvo predsedniku odbora za obrambo potrdilo obstoj naprave, je namreč nosil oznako "interno".

Anton Anderlič je pozneje za MMC povedal, da je podatek o napravi za prisluhe dobil od državljana in da je o tem ministra že javno povprašal na seji 5. julija. Prepričan je, da minister za obrambo Karl Erjavec podatkov o porabi denarja ne sme skrivati za oznako "interno" in da morajo biti vsi nakupi evidentirani in transparentni.

Mors in Anderlič na sodišče?