En oklepnik patria naj bi stal okoli 500 milijonov tolarjev, čeprav je cena posameznega vozila močno odvisna od pripadajoče opreme. Foto: RTV SLO
En oklepnik patria naj bi stal okoli 500 milijonov tolarjev, čeprav je cena posameznega vozila močno odvisna od pripadajoče opreme. Foto: RTV SLO

Z izbranim dobaviteljem, podjetjem Rotis, se pogajajo nemoteno in po načrtih. Minister za obrambo Karl Erjavec pa je večkrat poudaril, da bo javnost o koncu in rezultatih le-teh pravočasno obveščena, sporoča Mors, ki v sporočilu dodaja, da ministrstvo pri projektu nakupa oklepnikov upošteva veljavno zakonodajo.

Mors je prek razpisa zaupne narave podjetje Rotis izbral za dobavo 136 osemkolesnih pehotnih oklepnikov, za katere naj bi država odštela 63 milijard tolarjev. Računsko sodišče pa je sicer že sredi julija začelo priprave za revizijo naročil zaupne narave ministrstva za obrambo leta 2005. Predsednik sodišča Igor Šoltes je takrat zavrnil namigovanja nekaterih medijev, da gre zgolj za izredni nadzor naročila belgijskih pušk ali oklepnikov patria. Dejal je, da je pri zaupnih naročilih možnosti za nepravilnosti zaradi odsotnosti določenih pravil sorazmerno več.

Obrambni minister Karl Erjavec je revizijo pozdravil, saj naj bi pokazala na korektno in zakonito izvedbo razpisnih opravil. Revizija naj bi trajala približno pol leta.

Dnevnik je v današnji izdaji pisal, da naj bi bili oklepniki dobavljeni šele l. 2008, njihova cena pa naj bi za 28 milijard tolarjev presegala do zdaj znano.