Foto:
Foto:
Branko Grims

Za slovenski medijski prostor je dejansko značilna precejšnja političnonazorska monotonost /.../

Matevž Tomšič

Vladi je dejansko mogoče očitati precejšnje pomanjkanje talenta in posluha za medijsko problematiko.

Matevž Tomšič
Predavatelj na FUDŠ-u in FDV-ju meni, da je sedanje stanje, ko ima ena izmed gospodarskih združb pod nadzorom dva od treh osrednjih dnevnikov, kaže, da je na tem področju zakonska regulacija precej pomanjkljiva. Foto: RTV SLO

Kar je še posebej moteče, je aktivistična naravnanost precejšnjega dela slednjih, kar pomeni, da je njihovo delovanje bolj kot v ugotavljanje dejanskega stanja usmerjeno v širjenje določenih idej in promocijo določene političnonazorske opcije.

Matevž Tomšič navaja, kaj ga najbolj moti pri slovenskih novinarjih.
Marko Milosavljevič
Tomšič se ne strinja z Milosavljevičem, ki meni, da ni legitimno govoriti o na primer provladnih ali proopozicijskih medijih. Foto: RTV SLO

V nadaljevanju lahko več izveste tudi o politični in vsebinski medijski pluralnosti na Slovenskem ter Tomšičevih pogledih na obstoječo medijsko zakonodajo in na učinke zakona o RTV Slovenija.

Ali je legitimno govoriti o delitvah na desne, leve, provladne, proopozicijske medije? Predstojnik novinarske katedre na FDV-ju Marko Milosavljevič na primer meni, da ne.
Če se o nečem ne govori, ne pomeni, da to ne obstaja. Ljudje smo si po svojih vrednotah in tudi političnih opredelitvah pač različni. Eni podpiramo to, drugi ono politično opcijo, enim je bližja politika vlade, drugim politika opozicije. To je normalno. In ne vem, zakaj bi bili novinarji iz tega izvzeti. Vprašanje nazorskopolitične opredeljenosti novinarjev in medijev je relevantno zato, ker ti ne le da prenašajo informacij, ampak jih tudi interpretirajo. In interpretirajo jih nemalokrat na podlagi lastnih nazorov. Kar se meni osebno zdi v tovrstnih debatah problematično, pa je težnja, da se določenih vprašanj sploh ne bi smelo postavljati oz. da se določenih vidikov nekaterih bolj občutljivih tematik ne bi 'spodobilo' raziskovati. Še posebej je to problematično, če tovrstne težnje prihajajo iz akademskih krogov, sploh če jih spremljajo poskusi diskreditacije tistih raziskovalcev, ki si takšne zadeve 'drznejo' vzeti v obravnavo.

Mnogi analitiki in politiki govorijo o odsotnosti desno usmerjenega tiskanega medija.
Sestavni del demokratičnega prostora je tudi obstoj pluralne in raznovrstne medijske sfere. Pri tem je bolj kot politična pluralnost v smislu obstoja provladnih in proopozicijskih medijev pomembna nazorska pluralnost, ki omogoča različno mislečim državljanom, da se 'najdejo' v določenem mediju in da so kar najbolj vsestransko informirani. Za slovenski medijski prostor je dejansko značilna precejšnja političnonazorska monotonost, ki se je s prevzemom Maga še okrepila. Drugače usmerjen medij bi bil nedvomno dobrodošel. Seveda pa takšnih stvari ni mogoče vzpostaviti 'na ukaz'.

Govori se tudi skromni medijski vsebinski pluralnosti nasploh, saj naj bi bil medijski prostor zasičen s politiko, in ne z raznovrstnimi vsebinami.
Seveda je za pluralnost pomembna ne samo politična, ampak tudi siceršnja raznovrstnost. Vendar pa v tem okviru nazorska raznolikost nedvomno igra osrednjo vlogo.

Prvi del intervjuja si lahko preberete tukaj.

Slovenska medijska zakonodaja je ob sprejetju dvignila precej prahu. Glede na dandanašnje pretrese se zopet postavlja vprašanje, ali je ustrezna, ali torej zagotavlja medijsko avtonomijo in pluralnost. Društvo in Sindikat novinarjev Slovenije sta vlado in DZ oktobra pozvala k pripravi spremembe medijske, delovnopravne in avtorske zakonodaje, v kateri bi sodelovali tudi novinarji in ki bi zagotovila medijem več svobode. Kako ste videli ta poziv?
Vladi je dejansko mogoče očitati precejšnje pomanjkanje talenta in posluha za medijsko problematiko. Tudi določene zakonodajne rešitve, ki jih je predlagala, še zdaleč niso bile idealne. Tako bi bilo nedvomno treba določene stvari dodelati – npr. zakonodajo, ki preprečuje nastanek medijskih monopolov. Sedanje stanje, ko ima ena izmed gospodarskih združb pod nadzorom dva od treh osrednjih dnevnikov, namreč kaže, da je na tem področju zakonodaje precej pomanjkljiva. Seveda bi bilo zaželeno, če bi bili v snovanje potrebnih sprememb vključeni tudi novinarji.

Kaj pa zakon o RTV Slovenija? Zares, LDS, Liberalna akademija in nekateri posamezniki po dveh letih od uveljavitve zakona opozarjajo na komercializacijo javne televizije, odhod nekaterih kadrov in nekatere druge pomanjkljivosti, npr. slabši program.
To glede kakovosti programa, so seveda čisto subjektivne ocene. Po mojem osebnem mnenju ni program ne bistveno boljši ne bistveno slabši kot prej. Je pa informativni del nacionalne televizije tisti, ki izstopa po svoji nepristranskosti – vsaj kar zadeva obravnavo domačih političnih akterjev.

Če povzameva - ali je stanje v državi, ko gre za medije, po vašem kritično ali ne? Kaj je največji problem slovenskih medijev?
Vsekakor obstajajo določene velike hibe v funkcioniranju slovenskega medijskega prostora – tako na sistemski ravni kot na ravni individualnih akterjev. Na sistemski ravni gre za šibko raznovrstnost medijske krajine, na individualni pa za pogosto pomanjkljivo znanje in profesionalnost medijskih akterjev. Kar je še posebej moteče, je aktivistična naravnanost precejšnjega dela slednjih, kar pomeni, da je njihovo delovanje bolj kot v ugotavljanje dejanskega stanja usmerjeno v širjenje določenih idej in promocijo določene političnonazorske opcije.

M. N.

Za slovenski medijski prostor je dejansko značilna precejšnja političnonazorska monotonost /.../

Matevž Tomšič

Vladi je dejansko mogoče očitati precejšnje pomanjkanje talenta in posluha za medijsko problematiko.

Matevž Tomšič

Kar je še posebej moteče, je aktivistična naravnanost precejšnjega dela slednjih, kar pomeni, da je njihovo delovanje bolj kot v ugotavljanje dejanskega stanja usmerjeno v širjenje določenih idej in promocijo določene političnonazorske opcije.

Matevž Tomšič navaja, kaj ga najbolj moti pri slovenskih novinarjih.