Ramšakova je zavrnila navedbe pravnika Pirnata glede pristojnosti mandatno-volilne komisije. Foto: BoBo
Ramšakova je zavrnila navedbe pravnika Pirnata glede pristojnosti mandatno-volilne komisije. Foto: BoBo

Spomnimo, poslanska skupina SDS-a je na predsednico parlamentarne mandatno-volilne komisije Sonjo Ramšak naslovila zahtevo za sklic nujne seje, na kateri bi obravnavali nadzor nad premoženjskim stanjem predsednika protikorupcijske komisije Gorana Klemenčiča, kot povod pa so navedli elektronsko sporočilo, ki so ga prejeli poslanci in v katerem so, pravijo, izraženi "hudi očitki na finančno oziroma premoženjsko stanje" Klemenčiča.

Sonja Ramšak je tako poslala sporočilo, v katerem zavrača Pirnatovo trditev, da njena komisija ni pristojna za takšen nadzor. Pri tem se sklicuje na odlok o ustanovitvi in nalogah delovnih teles državnega zbora in zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ter dodaja seznam pristojnosti MVK-ja, ki so objavljene tudi na spletni strani DZ-ja.

MVK tako:

  • opravlja nadzor nad premoženjskim stanjem, sprejemanjem daril, nasprotjem interesov ter nezdružljivostjo funkcije s pridobitno dejavnostjo predsednika komisije za preprečevanje korupcije in obeh namestnikov predsednika komisije;
  • obravnava letna poročila komisije za preprečevanje korupcije;
  • obravnava predloge za razrešitev predsednika komisije in obeh namestnikov predsednika komisije.