Na Evropski šoli Bruselj 1 je ta mesec začela delovati slovenska jezikovna sekcija, kar so danes zaznamovali tudi s posebno slovesnostjo. Foto: Ministrstvo za izobraževanje
Na Evropski šoli Bruselj 1 je ta mesec začela delovati slovenska jezikovna sekcija, kar so danes zaznamovali tudi s posebno slovesnostjo. Foto: Ministrstvo za izobraževanje

Na eni od štirih Evropskih šol v Bruslju so s posebno slovesnostjo po več letih prizadevanj odprli slovensko jezikovno sekcijo, ki bo letos delovala zgolj na predšolski ravni, pozneje pa tudi na primarni in sekundarni ravni. Po besedah direktorja Evropske šole Davida Trana slovensko sekcijo letos obiskujeta dva otroka, sporoča ministrstvo za izobraževanje.

Izrazil je upanje, da se bo v prihodnje njihovo število postopoma povečevalo. Že brez sekcije je bilo namreč na šoli približno 120 slovenskih otrok, je pojasnil v izjavi za slovenske dopisnike v Bruslju.

Odprtje nove jezikovne sekcije poleg možnosti za slovenske učence, da celotno izobraževanje opravijo v svojem maternem jeziku, prinaša tudi več raznolikosti na sami šoli, je še povedal Tran.

Felda, ki je tako kot Tran nagovoril zbrane na slovesnosti, je začetek delovanja slovenske jezikovne sekcije označil za "veliko pridobitev za Slovenijo". Ta bo sekcijo podpirala z zagotavljanjem učiteljev oziroma vzgojiteljev in financiranjem njihovih plač.

"Tako kot je za posameznika pomembna ljubezen do maternega jezika, je za skupnost ključno, da ima prostor, kjer ta jezik lahko živi," je v nagovoru poudaril minister in se zahvalil staršem za zaupanje ter vsem, ki so si skozi leta prizadevali za ustanovitev slovenske sekcije Evropske šole.

Simona Cajhen: Prostor za kakovostno učenje

Med temi je bila tudi nekdanja ravnateljica na Evropski šoli Bruselj 1 Simona Cajhen. "Z odprtjem sekcije smo v bistvu zagotovili prostor za kakovostno učenje slovenskega jezika, pa tudi za reševanje vseh težav, s katerimi se naši šolarji na Evropski šoli srečujejo," je povedala ob odprtju sekcije.

Slovesnost, na kateri sta zbrane nagovorila tudi stalni predstavnik Slovenije pri EU-ju Iztok Jarc in namestnik generalnega sekretarja evropskih šol Manuel Bordoy Verchili, so s kulturnim programom popestrili slovensko govoreči učenci šole v občini bruseljske regije Uccle. Minister Felda pa je šoli predal 14 ptičjih hišic, ki so jih izdelali dijaki slovenskih srednjih šol.

Evropska šola je sistem šol izobraževalnih ustanov, ustanovljenih v državah članicah EU-ja. Trenutno je vzpostavljenih 13 takšnih šol v Belgiji, Luksemburgu, Nemčiji, na Nizozemskem, v Italiji in Španiji ter še 23 t. i. akreditiranih Evropskih šol, ki so vzpostavljene v nacionalnih sistemih držav članic EU-ja. Ena od teh je tudi v Ljubljani. Vse Evropske šole zagotavljajo večjezično in večkulturno izobraževanje v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah ter sledijo posebnemu učnemu načrtu in ponujajo diplomo evropske mature.

V Evropski šoli v Bruslju odprli slovenski odsek