Drago Kos je dejal, da dejstvo, da funkcionarji opravljajo delo nepoklicno, ni pomembno.. Foto: RTV SLO
Drago Kos je dejal, da dejstvo, da funkcionarji opravljajo delo nepoklicno, ni pomembno.. Foto: RTV SLO
Osnovni problem korupcije je pomanjkanje etike v ljudeh, je v spletni klepetalnici povedal Drago Kos. Foto: RTV SLO

Gre za občinske svetnike, dva podžupana in člana republiške volilne komisije. Predsednik komisije Drago Kos je povedal, da so DZ-ju predlagali, da začne postopek za razrešitev člana Republiške volilne komisije, ki ni oddal poročila, županom pa so predlagali, da kršilce iz svojih občin razrešijo vseh dolžnosti in jih pozovejo k takojšnjemu odstopu.

Župani morajo komisijo o ukrepih obvestiti do 30. septembra. Komisija je seznam vseh kršilcev objavila na spletni strani.

Ker omenjeni funkcionarji delo opravljajo nepoklicno, torej zanj ne prejemajo plačila, komisija ni mogla predlagati znižanja plače, ampak se je odločila za skrajni ukrep. Število 97 pomeni 1,95 odstotkov vseh zavezancev.

Drago Kos je bil gost spletne klepetalnice.

Čez teden dni dodatna imena

V enem tednu bo komisija objavila tudi seznam funkcionarjev, katerih prijave so bile nepopolne, ker jim ni bila priložena obvezna odločba o dohodnini.

Zamudniki večinoma iz manjših občin
Večina zamudnikov prihaja iz manjših slovenskih občin, še največ iz pretežno ruralnega okolja, je povedal Kos v spletni klepetalnici. Dodal je, da neposredna korelacija med dejstvom, da je med njimi največ zamudnikov in sklepanjem, da so najbolj korumpirani, ni mogoča.

Povedal je, da dejstvo, da gre za nepoklicno funkcijo, ni pomembno. Pomembno je, da tudi člani občinskih svetov s svojimi glasom lahko pripomorejo k odločitvam o razpolaganju z ogromnimi javnimi finančnimi sredstvi, torej da imajo kar veliko moč odločanja.

O problemu etičnega ravnanja
Osnovni problem korupcije je etičnost ravnanja ljudi in ne njihovo premoženjsko stanje, je povedal Kos. V komisiji prijave premoženjskega stanja jemljejo zgolj kot eno od metod, ki deluje preventivno in zmanjšuje možnosti za deviacije.

Več koristi pričakujejo od uvedbe "načrtov integritete", ki jih bodo morali imeti vsi državni organi, od resnega in resničnega spoštovanja kodeksov etike in od tega, da jim uspe prepričati vsakega posameznika, ne glede na mesto ali položaj, ki ga zaseda, da bi poleg obveznih pravnih norm pri svojem delu spoštoval tudi moralna pravila, ki so tista, ki lahko v resnici najbolj omejijo korupcijo.

Anketa: Največ korupcije v gospodarstvu
V spletni anketi smo uporabnike vprašali, kje je po njihovem mnenju največ korupcije. Večina jih meni, da je to v politiki in gospodarstvu, manj pa jih je glasovalo za zdravstvo in sodstvo.