Kot je za Radio Koper poročala Nataša Uršič, je na mejnih prehodih med Slovenijo in Furllanijo - Julijsko krajino danes zelo živahno. Na mejnem prehodu na Erjavčevi ulici je bilo dopoldne zelo pestro. Najbolj so se oddahnili številni Novogoričani, ki so si kupili hiše oz. stanovanja v sosednji Gorici, delajo pa na slovenski strani. "Bila je katastrofa. Najprej smo bili zaprti doma. Nismo mogli obiskati staršev. Živim 500 metrov od meje in smo morali hoditi na Vrtojbo."

Nekateri Italijani pa so najbolj pogrešali obiske trgovskih centrov v Novi Gorici. "Prihajam iz Gorice. Vsi smo zelo težko čakali ta dan, da se meje odprejo. Številni moji sokrajani hodijo čez mejo po nakupih. Ne čudi me ta kolona vozil tukaj na prehodu." Tudi na Škofijah so bili danes razlogi za vstop v Slovenijo s strani italijanskih državljanov predvsem ekonomske in turistične narave. "Zelo smo veseli. Škoda, da se ni dalo prej, vendar so bile težave v Ljubljani, če se ne motim. Najbolj smo pogrešali bencin. Tudi nakupovanje v Kopru ali to, da bi šli pri vas kaj pojest. Upam, da se vračamo v normalnost."

Odpiranje meja z Italijo

S ponedeljkom odprta meja s preostalo Italijo

Od ponedeljka bodo znova odprte še meje s preostalo Italijo. Državljani Slovenije in Italije bodo tako lahko med državama prehajali zunaj nadzornih točk, drugim pa bodo za prehajanje te meje na voljo štiri nadzorne točke Vrtojba, Fernetiči, Škofije, Krvavi Potok.

Sorodna novica Odprtje maloobmejnih prehodov s Hrvaško in lažje prehajanje meje z Italijo

V Furlaniji - Julijski krajini so skupno potrdili 3290 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 342 ljudi. V petek so potrdili tri okužbe.

V ponedeljek bodo odprti tudi maloobmejni prehodi s Hrvaško.

Hit odpira igralnice

Novogoriška družba Hit bo danes ob 15.00 znova zagnala poslovanje igralnic ob slovensko-italijanski meji. Odprli bodo igralniško-zabaviščna centra Perla in Park v Novi Gorici ter igralnico Casino Drive-in v Vrtojbi, so sporočili iz družbe. Zaradi novega koronavirusa je Hit te igralnice zaprl 10. marca in zaposlene poslal na čakanje na delo. Že prejšnji teden je Hit odprl igralnice ob slovensko-avstrijski meji. Zaprti ostajata igralnica Aurora v Kobaridu in Fontana v Rogaški Slatini.

Težko pričakovano odprtje meje s Furlanijo-Julijsko krajino

Na vlak ob upoštevanju priporočil NIJZ-ja

Z današnjo uveljavitvijo odloka o načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Slovenije, ki je bil v petek objavljen v uradnem listu, je spet dovoljeno izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, tranzitnega linijskega prevoza potnikov, posebnih linijskih prevozov, občasnega prevoza potnikov, prevoza potnikov v mednarodnem cestnem prometu z izmeničnimi vožnjami ter javnega železniškega prevoza potnikov v mednarodnem prometu.

Železniški promet je obstal 16. marca, 11. maja je vlada sprostila notranji železniški promet, zdaj pa sledi še mednarodni.

Znova dovoljena mednarodni cestni in železniški promet