Jaklič je novembra ostal brez magistrskega naziva. Foto: BoBo
Jaklič je novembra ostal brez magistrskega naziva. Foto: BoBo

Senat ekonomske fakultete je namreč konec novembra Marku Jakliču zaradi plagiatorstva odvzel naziv magistra znanosti. Jaklič je ob tem trdil, da je odvzem nepravnomočen, zoper odločitev senata pa je sprožil pravne postopke, ker je bil postopek po njegovih navedbah izveden v nasprotju s pravili.

KPK: Jaklič predstavlja tveganje za ugled lekarne
V javnost je nato prišla informacija, da protikorupcijska komisija na lastno pobudo vodi postopek ugotavljanja morebitnih škodljivih posledic za Lekarne Ljubljana (LL) in funkcijo generalnega direktorja lekarne, ker ta javni zavod še vedno vodi Jaklič, čeprav so mu odvzeli magistrski naziv.

Menijo namreč, da Jaklič zaradi tega predstavlja tveganje za ugled lekarne. Komisija je zato pozvala svet LL-ja in ljubljanski mestni svet, naj se pisno opredelita do odločitve senata in ocenita škodljive posledice za ugled funkcije oziroma položaja direktorja.

Na predloga svetniških klubov NSi-ja in SDS-a je podžupan, ki začasno opravlja funkcijo župana, Aleš Čerin vložil dopolnila. Eno izmed dopolnil se nanaša na sklep, v katerem po Čerinovem mnenju piše, da se do škodljivih posledic zaradi odločitve senata ekonomske fakultete ni mogoče opredeliti in jih oceniti. Zapisal je, da MOL oziroma mestni svet ni pristojen za neposredno izvajanje nadzora nad delovanjem obravnavane osebe ali za njeno imenovanje in razrešitev. Ustanovitelj sicer daje soglasje, ki pa je le sestavni del postopka imenovanja ali razrešitve, je dodal.

Svetniški klub SDS je predlagal tudi točko sklepa, v kateri piše, naj se uvedejo zakonski postopki, ki bodo omogočili, da Jaklič ne bo mogel več opravljati funkcije direktorja in ponovi razpis. Čerin predlaga, da se ta točka umakne.

Svet lekarne: Odvzem naziva ne pomeni tveganja za ugled
Svet zavoda LL je dopis protikorupcijske komisije obravnaval na seji v četrtek, ugotovili pa so, da so o odvzemu magistrskega naziva Jakliču govorili že na seji januarja, ko so obravnavali njegovo prijavo za mesto direktorja LL-ja. Svet zavoda je takrat ocenil, da okoliščina ni ovira za imenovanje, v četrtek pa so ugotovili, da odvzem naziva ne pomeni tveganja za ugled funkcije oziroma položaja direktorja LL-ja. Javni zavod LL pri uporabnikih uživa zaupanje, kar potrjuje dosežena rast in razvoj zavoda v času mandata Jakliča, tako na tržnem delu kot na delu izvajanja javne službe, so zapisali.

Mestni svetnik Zelenih Miha Jazbinšek je na temo imenovanja Jakliča za direktorja LL-ja podal dve kazenski ovadbi, in sicer k sklepu o soglasju k imenovanju direktorja LL-ja mestnega sveta MOL-a z dne 16. januarja in k pozivu k opredelitvi in oceni škodljivih posledic za ugled funkcije oziroma položaja in subjekta komisije za preprečevanje korupcije.