Sistem javnih naročil se ne ozira na akcije, kot so
Sistem javnih naročil se ne ozira na akcije, kot so "Kupujmo slovensko" ... Foto: BoBo
Ekoponudba v državnem zboru

Država samooskrbo s hrano promovira samo na papirju, pri konkretnih nakupih pa se odloča v korist trgovcev in tujih pridelovalcev, so ogorčeni domači ekološki kmetje. Povod za nezadovoljstvo je odločitev državnega zbora, da bo ekološka živila za parlamentarno restavracijo kupovalo pri trgovskem podjetju in ne pri domačih ekoloških kmetih, je za TV Dnevnik naše televizije poročala Erika Štular.

Desetina zelenjave v parlamentski kuhinji bo odslej ekološko pridelane, a kupili je ne bodo od domačih pridelovalcev, ampak prek posrednika, ki jo večinoma uvaža. To ni skladno z obljubami o spodbujanju domače pridelave, pravi Boris Fras, predsednnik zveze ekoloških kmetov, ki so tudi oddali ponudbo.

Kljub temu nekateri vrtci in šole že kupujejo domača ekološka živila, vsem drugim kmetijski minister že oktobra obljublja poseben priročnik.

V državnem zboru pravijo, da so ravnali povsem v skladu z zakonom, pred kamero pa svojih odločitev ne želijo pojasnjevati. Izbrano podjetje je ne le občutno cenejše, ampak je edino oddalo popolno ponudbo, pravijo, in če bi odločili drugače, bi kršili zakon, zaključuje novinarka TV Slovenija.

Ekoponudba v državnem zboru