Maturanti že opravljajo t. i. zrelostni preizkus. Foto: RTV SLO
Maturanti že opravljajo t. i. zrelostni preizkus. Foto: RTV SLO

Letos se je na ta rok prvič prijavilo 8621 kandidatov, lani jih je bilo 9160, s 87 šol, ki bodo maturo opravljali iz 35 različnih predmetov, so sporočili iz Državnega izpitnega centra.

Naslednji izpit bo iz materinščine
Dijaki so sicer prvo izpitno polo, esej iz slovenščine ali italijanščine oz. madžarščine kot maternega jezika, pisali že 7. maja, ocenjevanje eseja pa že poteka. Drugi del pisnega izpita iz materinščine - slovenščine, italijanščine ali madžarščine - bodo opravljali v torek.

Pisni izpit iz matematike bo v soboto, iz drugih predmetov izbirnega dela splošne mature pa bodo pisni izpiti potekali od 1. do 15. junija.

Z uspehom na letošnji splošni maturi bodo kandidati seznanjeni na šolah v sredo, 13. julija. Na isti dan si bodo že zgodaj zjutraj lahko pogledali svoje rezultate pri posameznih predmetih s pomočjo šifre tudi na spletu.

Ustni izpiti bodo v skladu z maturitetnim koledarjem potekali od 4. do 24. junija. V času med pisnimi in ustnimi izpiti bodo dijaki nižjih letnikov gimnazij imeli pouk oziroma različne dejavnosti in izbirne vsebine.

Poklicna matura: prijavljenih 13.833 kandidatov
K poklicni maturi se je na spomladanski rok prijavilo 13.833 kandidatov, lani 13.724, s 163 srednjih šol in drugih izobraževalnih organizacij. Pisni izpiti iz prvega predmeta bodo v torek, pisni izpit iz tretjega predmeta - matematike - bo v soboto, nemščine pa v sredo, 8. junija, iz slovenščine kot drugega jezika oz. italijanščine pa v torek, 14. junija.

Šole bodo kandidate z uspehom na letošnji poklicni maturi seznanile 6. julija.

Kandidati bodo opravljali drugi predmet poklicne mature - pisni izpit iz temeljnih strokovno-teoretičnih predmetov v sredo, 15. junija.

V okviru četrtega predmeta morajo kandidati opraviti seminarsko nalogo ali izdelek oziroma storitev in zagovor. Izpiti iz četrtega predmeta ter ustni izpiti bodo na šolah potekali v skladu s koledarjem poklicne mature od 4. do 24. junija.

Kandidat z opravljeno poklicno maturo lahko študij nadaljuje na višjih in visokih strokovnih šolah. Če pa želi nadaljevati študij na fakulteti, mora opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Za dodatni maturitetni izpit je prijavljenih 1987 (lani 1836) kandidatov, največ jih bo opravljalo izpit iz zgodovine, angleščine in fizike.