Pravosodni minister Aleš Zalar nam je pojasnil, da bo javnost z rezultati nadzora seznanjena kmalu. Foto: MMC RTV SLO
Pravosodni minister Aleš Zalar nam je pojasnil, da bo javnost z rezultati nadzora seznanjena kmalu. Foto: MMC RTV SLO

Kot je znano, je nadzor zahteval pravosodni minister, medtem ko so mu na vrhovnem državnem tožilstvu nasprotovali, češ da posega v samostojnost državnih tožilcev. Minister za pravosodje je še povedal, da pričakuje, da bo poročilo izdano v nekaj dneh, nato pa bodo s poročilom lahko seznanili tudi javnost.

Na Vrhovnem državnem tožilstvu so za MMC pojasnili, da poročilo o nadzoru sestavi vodja skupine, ki je nadzor opravila, podpišejo pa ga vsi člani skupine. Poročilo mora ministrstvo za pravosodje najpozneje v petih dneh po opravljenem nadzoru poslati vodji pristojnega tožilstva in generalnemu državnemu tožilcu. Državnotožilski funkcionarji, katerih opravljanje zadev državnotožilske uprave je bilo pregledano, morajo biti seznanjeni z ugotovitvami in imajo pravico posredovati pojasnila vrhovnemu državnemu tožilstvu in ministrstvu za pravosodje v petih dneh od prejema poročila.

Nadzor uveden septembra
Na ministrstvu za pravosodje so za nadzor na ljubljanskem okrožnem tožilstvu odločli konec septembra. Povod za nadzor je bilo poslansko vprašanje stranke Zares in odgovor generalne državne tožilke Barbare Brezigar nanj.

Zares je namreč izrazil dvom o odločitvi tožilstva, da po službeni dolžnosti preganja novinarja finske televizije YLE Magnusa Berglunda, ki je nekdanjega premierja Janeza Janšo obtožil prejemanja podkupnine v aferi Patria, čeprav naj bi pristojna državna tožilka pregon sprva zavrgla. Kot so sporočili, so se za nadzor odločili zaradi domneve mogočih hujših nepravilnosti pri opravljanju zadev državnotožilske uprave. Vprašljivi naj bi bili pravilnost označevanja zadev kot posebej pomembnih, poslovanje tožilstva v primerih, ko tožilec predlaga svojo izločitev, dodeljevanje spisov tožilcev, pravilnost in pravočasnost vodenja tožilskega dnevnika ter izvajanje nadzora.

Brezigarjeva oporekala nadzoru ministrstva
Je pa bil ravno v tem primeru odrejen tudi notranji nadzor na tožilstvu, in sicer zaradi domnevnega odtekanja nekaterih spisov. Ena izmed poslanskih skupin naj bi dobila dokumente iz spisa tožilstva.

Nadzoru pravosodnega ministrstva je Brezigarjeva zato oporekala in trdila, da gre pri tem za poseg v delo tožilcev in samostojnost tožilstva. Zalar je odgovoril, da nadzor ne pomeni tega, temveč da je nasprotno usmerjen v varovanje samostojnosti tožilstva.