Kriminalisti naj bi bili najbolj podhranjen del policije. Foto: STA
Kriminalisti naj bi bili najbolj podhranjen del policije. Foto: STA

Po besedah predsednika komisije Jerka Čehovina so največ časa namenili poročilu kriminalistične službe, ker so ugotovili, da se iz leta v leto pojavljajo enake pomanjkljivosti. Med njimi je izpostavil nezadostno sodelovanje med policijo in tožilstvom ter med policijo in sodno vejo oblasti.

V komisiji so najbolj nezadovoljni, da traja nekoliko predolgo, preden so odredbe za prikrite preiskovalne ukrepe izdane. "V tem času gredo tudi nekatere stvari mimo," je opozoril Čehovin.

Čehovin je še posebej izpostavil razočaranje nad tem, da je padla zadeva Balkanski bojevnik, kar ocenjuje "kot enega večjih neuspehov represivnih in sodnih organov v lanskem letu". Direktor kriminalistične policije Jurij Ferme pa je po besedah Čehovina demantiral namige, da naj bi zadeva padla zaradi uporabe tehničnih naprav IMSI-catcher.

V komisiji sicer čutijo napore in prizadevanja vodstva kriminalistov, da se stanje izboljša. Čehovin je ob tem opozoril, da je ta del policije finančno podhranjen in bi mu bilo treba zagotoviti dodatna sredstva.

Predsednik komisije je tudi pohvalil poročilo OVS-ja, saj je bilo po njegovi oceni pripravljeno vzorno. V okviru obravnave poročila in programa dela Sove pa so člani imeli več vprašanj za direktorja Sove Damirja Črnčeca. Med drugim so spregovorili o dvojnem državljanstvu nekaterih zaposlenih na Sovi. Čehovin je povedal, da je direktor Sove članom pojasnil, da to ni v skladu z zakonom o Sovi in da je "temu primerno tudi ukrepal".

Nič o problematiki skrajnih gibanj
Črnčec je člane komisije tudi obvestil, da je podal odstopno izjavo z mesta direktorja Sove. Vzrokov za svoj odstop pa ni pojasnjeval. Na dnevnem redu nujne seje, ki je sledila redni, je bila tudi problematika skrajnih gibanj v Sloveniji.

Čehovin je pojasnil, da so na predlog članov komisije iz vrst skorajšnje opozicije to sejo samo odprli, a jo nato preložili. V komisiji pa bodo ob oblikovanju nove vlade vzpostavljena nova razmerja, ker bo posledično opozicija v njej imela večino članov.