Foto:
Foto:
Sodišče je pri Aktivni Sloveniji podalo negativno mnenje tako glede pravilnosti prikaza stroškov kot tudi zakonitosti poslovanja.
Od parlamentarnih strank je le SDS vestno vodil finančno evidenco.

Pozitivno mnenje o izkazanih zneskih strank v zaključnih poročilih je dobil le SDS in poslanka madžarske narodne skupnosti Maria Pozsonec. Najmanj vesten je bil DeSUS, ki je zaradi 600 tisoč tolarjev težke napake pri izkazu zbranih in kar 11,5 milijona pri porabljenih sredstvih dobil negativno mnenje, prav tako je sredstva napačno zbiral in porabil.

LDS je pri skoraj 96 milijonih tolarjev nepravilno izkazal slab milijon. Nekaj nepravilnosti, te ne presegajo 400 tisoč tolarjev, so revizorji ugotovili tudi iz poročil ZLSD-ja, SLS-a in SNS-a, v NSi-ju so, ob pravilno zbranem in porabljenem denarju, slednjega porabili za slaba 2 milijona več, kot so prikazali.

Nekaj napak so revizorji ugotovili tudi pri financiranju volilnih dejavnosti Aktivne Slovenije, stranke Slovenija je naša in SMS-a, ki jim, čeprav niso prišle v parlament, tudi pripada povrnitev stroškov iz proračuna.

Glede na dosežen volilni izid na volitvah je do največjega zneska povrnitve stroškov upravičen SDS, in sicer v višini 16,9 milijona tolarjev, sledi ji LDS s 13,25 milijona, ZLSD s 5,9 milijona, NSi s 5,28 milijona, SLS s 3,96 milijona, SNS s 3,6 milijona in DeSUS z 2,35 milijona tolarjev.

Računsko sodišče lahko kršitelje postavi pred sodnike, ti pa jih lahko denarno kaznujejo, vendar dosedanja praksa kaže, da večina predlogov ali zastara ali pa stranke izigrajo pomanjkljiva zakonska določila o financiranju volilne kampanje in se kaznim izognejo.