Na veliki četrtek se spominjamo zadnje večerje, na veliki petek so Jezusa križali, tri dni kasneje pa naj bi vstal od mrtvih. Takrat zaznamujemo veliko nedeljo. V soboto zvečer je vigilija oziroma velikonočno bedenje.
Praznik spremljajo številni običaji in šege. Na veliki petek je, recimo, zapovedan strogi post, v soboto pa se jedi nosijo k žegnu. Tradicionalno se za veliko noč jedo suho meso, hren, potica in obarvana jajca, vsem dobro poznani pirhi. Praviloma so rdeče barve, saj naj bi predstavljala kaplje Jezusove krvi.
Velika noč se ujema s prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni, zato je vsako leto na drugi datum. Prihodnje leto jo bomo praznovali 8. aprila, lani pa je bila 27. marca. Korenine praznika naj bi segale v poganske čase, ko so ljudje praznovali odhod zime.
Ob prazniku smo v uredništvu MMC-ja pripravili več vsebin s področja notranje in zunanje politike, kulture ter zabave:
Praznični voščili Urana in Janše
Papeževa poslanica Urbi et Orbi
Papež vodil obred bedenja
Slovesne maše po Sloveniji
V Rimu tradicionalni križev pot
Razgibana preteklost 500-letne lepotice
Obredi pred veliko nočjo
Erniša poziva k skrbi za soljudi
Darilo Filipincem, obsojenim na smrt
Največje slovensko čokoladno jajce
Velikonočne dobrote na mizi
Fotozgodba: Ob veliki noči
Tožba proti velikonočnemu zajcu
Velika noč: Prostitutke na spoved
Nemci ne vedo, kaj praznujejo
Velikonočno iskanje morilcev
Komentarji so trenutno privzeto izklopljeni. V nastavitvah si jih lahko omogočite. Za prikaz možnosti nastavitev kliknite na ikono vašega profila v zgornjem desnem kotu zaslona.
Prikaži komentarje