Minister Roko Žarnić je pri projektu Brdo naštel več nepravilnosti. Foto: MMC RTVSLO/ Jan Pirnat
Minister Roko Žarnić je pri projektu Brdo naštel več nepravilnosti. Foto: MMC RTVSLO/ Jan Pirnat

Opravljati tako službo za tak odnos, vsaj dela javnosti in medijev, ko sem doživljal plačane članke z žaljivimi slikami ter vsebino, ki pravno ne drži, je težko biti minister. Sploh za plačo, ki je nižja od plače direktorja zdravstvenega doma. Pod takimi pogoji me to delo ne zanima več.

Roko Žarnić, minister za okolje in prostor
Blok
Žarnić je nezadovoljen z delovanjem Stanovanjskega sklada RS. Foto: EPA
Žarnić ne sme nadzirati stanovanjskega sklada

Minister za okolje in prostor Roko Žarnić je padel v pravno praznino, je pojasnil na tiskovni konferenci. Minister ne more biti obenem tudi nadzornik, hkrati pa je po statutu sklada prvi nadzornik vedno resorni minister. Žarnićeva razrešitev z mesta predsednika nadzornega sveta stanovanjskega sklada torej ni povezana z njegovim predlogom za razrešitev Pirca.


Na neskladje funkcij je vlado opozorila Komisija za preprečevanje korupcije in ji dala trimesečni rok za razrešitev situacije. Opozorila niso letela le na Žarnića, temveč tudi na druge ministre, ki so hkrati funkcionarji. Žarnić se bo, da bi se izognil pravnim zapletom, do konca meseca umaknil s položaja predsednika nadzornega sveta stanovanjskega sklada in Ekosklada. "Jaz se bom umaknil, a bom prej počistil hišo. To sem dolžan storiti," je dejal.
Vlada je tudi prekinila obravnavo predloga razrešitve Primoža Pirca z mesta direktorja stanovanjskega sklada, ki jo je predlagal Žarnić. Odločila pa je, naj se da Pircu na naslednji seji nadzornega sveta možnost, da poda odgovor na očitke. Zaradi teh očitkov o nepravilnosti in povzročeni milijonski škodi bo Žarnić zoper Pirca podal kazensko ovadbo.

Ostro je zavrnil očitke, da je predlog za Pirčevo razrešitev podal iz političnih razlogov, da bi s tem omogočil večji vpliv stranke DeSUS na sklad. "Govorice o političnih razlogih je po vsej verjetnosti lansiral Pirc, ker mu je očitno zmanjkalo argumentov," je k temu dodal.

Prava razloga za razrešitev naj bi bila dva nasedla projekta stanovanjskega sklada, kjer je bilo po Žarnićevih besedah povzročenih več kot 15 milijonov evrov škode. Prvi je projekt stanovanj Brdo, drugi pa stanovanja na Petelinjem hribu v Pivki.

"Prikrivali ključni dokument"
Pri projektu Brdo je Žarnić naštel več nepravilnosti, začenši s tem, da naj bi Pirc nadzornemu svetu prikrival ključni dokument - pogodbo sklada s podjetjema Gradbeno podjetje Grosuplje in Nivo Celje. To je nadzorni svet pridobil šele od Gospodarske zbornice Slovenije, ki je posel tudi prijavila Komisiji za preprečevanje korupcije.

Pri propadlem projektu je nastalo za več kot 14 milijonov evrov škode, ki je ne bo mogel povrniti niti stečajni postopek, ob tem pa je vodstvo kljub zavedanju, da je "bitka izgubljena", vanj še naprej vlagalo denar, je zatrdil Žarnić.

"Podizvajalci ostali nepoplačani"
Postregel je še z dodatnimi podatki iz postopka in pogodbe: izbrani izvajalec je bil "joint-venture" z Nivojem Celje in GPG-jem, v praksi pa je dela izvajal le GPG, saj Nivo ni bil kvalificiran za ta dela. Ko je GPG propadel, so podizvajalci ostali nepoplačani. Po propadu pa je dodatna dela dobil isti Nivo, ki je naenkrat postal kvalificiran, dolgovi do drugih podizvajalcev pa ostajajo, je bil kritičen minister.

"Čudežna hitrost sklepanja poslov"
Drugi nasedli projekt, ki ga Žarnić navaja kot razlog za Pirčevo razrešitev, je projekt stanovanj na Petelinjem hribu v Pivki. Nakup 24 stanovanj v hišah dvojčkih in trojčkih ter devet stanovanj v večstanovanjskih objektih je bil sklenjen v rekordnih devetih dneh, po Žarnićevih informacijah pa naj bi bil sklenjen zaradi močnih političnih pritiskov. Za stanovanja je sklad plačal 3.950.000 evrov. Danes je večina stanovanj nezasedenih, vrednost z vsakih neuspešnim poskusom prodaje pada, kar lahko privede do špekulativnega nakupa, je dejal Žarnić.

Zaradi zapletene situacije okoli projekta je nadzorni svet po Žarnićevih besedah že 20. decembra zahteval dodatno dokumentacijo, a direktor tudi v tem primeru ni posredoval.

Bomo Žarnića še videli na volitvah?
Minister je spregovoril še o svoji politični prihodnosti. Razkril je, da ni v nobeni stranki, do zdaj ga še nihče izmed političnih akterjev ni povabil k sodelovanju, sam pa se tudi ne bo ponujal. "Pod takimi pogoji me to delo ne zanima več," je dejal, a dodal, da ga politika kot taka še vedno zanima.

Opravljati tako službo za tak odnos, vsaj dela javnosti in medijev, ko sem doživljal plačane članke z žaljivimi slikami ter vsebino, ki pravno ne drži, je težko biti minister. Sploh za plačo, ki je nižja od plače direktorja zdravstvenega doma. Pod takimi pogoji me to delo ne zanima več.

Roko Žarnić, minister za okolje in prostor
Žarnić ne sme nadzirati stanovanjskega sklada