Menjavo pnevmatik raje opravite kakšen dan prej. 15. 11. pa je skrajni rok. Vulkanizerji si manejo roke: za nekaj minut dela okoli 6.000 tolarjev zaslužka. Foto: RTV SLO
Menjavo pnevmatik raje opravite kakšen dan prej. 15. 11. pa je skrajni rok. Vulkanizerji si manejo roke: za nekaj minut dela okoli 6.000 tolarjev zaslužka. Foto: RTV SLO
Avtomobili brez primerne zimske opreme so na zasneženem cestišču nadlega, saj ne morejo nikamor. Tudi za nesrečo je več možnosti. Foto: RTV SLO
Sneg lahko preseneti tudi v toplejših krajih. Foto: EPA

Zimske razmere so na cesti ali njenem delu takrat, ko se ob sneženju sneg oprijema vozišča ali ko je vozišče zasneženo ali zaledenelo. Pod zimsko opremo, ki je v takih razmerah obvezna, sodijo zimske pnevmatike, katerih kanali so globoki najmanj 3 milimetre. Zimske pnevmatike so tiste, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako "M + S". Večkrat vam bo prav prišla tudi metlica za čiščenje snega.

Če na vozilu obdržite letne pnevmatike, pa morate v vozilu imeti prilegajoče se snežne verige. Te lahko uporabljate le, kadar je na vozišču toliko snega, da pnevmatika med vožnjo ne pride v stik s površino vozišča.

In na kaj morate biti pozorni, ko pride zima? Na motornih in priklopnih vozilih ne sme biti snega, ledu, vode ali drugih snovi, ki bi lahko vplivale na vozne lastnosti vozila. Stekla vozila in vzvratna ogledala morajo biti čista, da je vozniku omogočena normalna vidljivost.

Najboljši nasveti za varno vožnjo so prilagoditev hitrosti, daljša varnostna razdalja, rahlo zaviranje in zbranost med vožnjo. Če tega niste sposobni, pa raje uporabite javni prevoz.

Kazni so več deset tisočakov
Kazni za kršilce so kar visoke: če je vozilo brez predpisane zimske opreme, je kazen 30.000 tolarjev, če pa poleg tega še ovira promet, pa je kazen 100.000 tolarjev.


Priprava motornega vozila na zimo:
- Ne pozabite dodati sredstva proti zmrzovanju v sistem za močenje vetrobranskega stekla.
- Akumulator preglejte, očistite, namažite kabelske priključke ter preverite stanje elektrolita v celicah.
- Preverite olje v motorju.
- Preverite izrabljenost metlic na brisalcih in jih po potrebi zamenjajte.
- Če boste tesnila vrat občasno namazali z glicerinom, v mrzlih dneh kljub mokroti vrata ne bodo primrznila.

Vzdrževalci čakajo na sneg
Upravljalci državnih cest in avtocest pred uradnim začetkom zimske sezone zagotavljajo, da so dobro pripravljeni. Načrtujejo, da bodo v letošnji zimi porabili 16.000 ton različnih posipnih materijalov.

A. J.