Železniki se lahko zaenkrat oddahnejo, lepo vreme, ki je napovedano za naslednje dni, pa bo omogočilo, da se odpravljanja posledic nadaljujejo. Foto: RTV SLO
Železniki se lahko zaenkrat oddahnejo, lepo vreme, ki je napovedano za naslednje dni, pa bo omogočilo, da se odpravljanja posledic nadaljujejo. Foto: RTV SLO
Na kriznih območjih so bili vso noč v pripravljenosti vojaki z mehanizacijo in gasilci. Foto: RTV SLO
Narava tokrat prizanesljiva

V tem trenutku lahko rečem, da smo jo dobro odnesli, je za TV Slovenija po noči padavin, ki na srečo niso bile obilne, povedal župan Železnikov Mihael Prevc. Prevc še pojasnjuje, da je ponoči padalo v presledkih in da so dežurali vso noč, v pripravljenosti pa so bili tako gasilci kot tudi vojska.

Reka Sora ni prestopila bregov, so se pa sprožili nekateri zemeljski plazovi, a župan razlaga, da je vseeno optimističen. "Ljudje niso spali, še posebej tisti, ki so neposredno doživeli takšno katastrofo", je zaključil.

Dež omilil možnost plazu v Kropi
V delu Krope so bili ponoči zaradi grozečega plazu pripravljeni izvesti evakuacijo prebivalcev, saj bi dež lahko sprostil plaz pod Vodiško planino. Tokrat je deževje prebivalcem celo nekoliko pomagalo in plaz raztegnilo po celotni strugi. S tem se je možnost za zamašitev struge zelo zmanjšala. Pričakujejo sicer, da bo voda nekoliko narasla, vendar pa za zdaj ne nosi kamenja, zato večje nevarnosti ni.

Noč na Celjskem minila mirno
Tudi na Celjskem je noč kljub močnemu deževju minila brez poplav, so sporočili s celjskega regijskega centra za obveščanje. Saniranje škode se tako nadaljuje, Rdeči križ pa bo 41 najbolj prizadetim družinam razdelil za 25.000 evrov pomoči. Polovica pomoči bo razdeljena v denarju, polovica pa v obliki naročilnic. Tako bo družina, ki je imela poplavljene bivalne prostore, prejela 1.000 evrov pomoči, polovica tega zneska pa bo v obliki naročilnic.

Največja težava ostaja oskrba s pitno vodo
V Železnikih voda še vedno ni pitna, niti po prekuhavanju, zato morajo prebivalci uporabljati vodo iz plastenk. Prebivalci bodo lahko pili vodo iz vodovodnih pip šele potem, ko bodo analize pokazale, da je pitna. Sanitarne vode je že dovolj, saj so vodovodno omrežje priklopili na zajetje Planšak, končali pa so tudi s čiščenjem in kloriranjem cevi.

Vlada zagotovila dodatna sredstva pomoči
Vlada je na četrtkovi seji sicer zagotovila dodatna sredstva za sanacijo škode po neurju - 1,55 milijona evrov za zagotavljanje pretočnosti vodotokov po ujmi in 950.000 evrov za že izvedene ukrepe zaradi plazov.

Prav tako je sprejela sklep, da se v ujmi oškodovanim podjetjem pomaga z 200.000 evri nepovratnih sredstev. Po grobi oceni je sicer prizadetih 200 gospodarskih družb in podjetnikov, poroča TV Slovenija.

Podobnik v Železnikih in Kropi
Minister za okolje in prostor Janez Podobnik pa si je zvečer ogledal potek sanacije po nedavni vodni ujmi v Železnikih in Kropi. Izpostavil je uspešno delo občin pri odzivu na naravno nesrečo in Železnikom obljubil, da bo država po odhodu državnega štaba civilne zaščite zagotovila informacijsko pisarno za pomoč oškodovancem, radovljiška občina pa je podobno pisarno v Kropi že uredila. Menil je, da se je vlada na posledice ujme odzvala zelo resno in hitro.

Dejal je, da mu je minister za kulturo Vasko Simoniti že zagotovil, da bosta ministrstvi skupaj oblikovali posebno skupino, ki se bo ukvarjala s sanacijo Krope kot kulturnega spomenika. Hkrati je menil, da ima Kropa priložnost, da poleg državnega denarja dobi tudi evropska sredstva za celovito obnovo.

Podobnik je poudaril, da bo v naslednjih dneh s svojo ekipo obiskal tudi Bohinj, pri čemer pa je zatrdil, da država na Bohinjce ni pozabila.

Narava tokrat prizanesljiva