Odbor se je sešel prvič po dveh letih. Foto: RTV SLO
Odbor se je sešel prvič po dveh letih. Foto: RTV SLO

Tema pogovorov je bila delitev tistih nepremičnin, za katere države naslednice niso pokazale zanimanja. Uspeh tokratnega sestanka je bil že v tem, da se je odbor po dveh letih sploh sešel. Zadnji sestanek je bil namreč 4. junija 2003 v Ljubljani, od zdaj pa naj bi se srečevali vsake tri mesece.

Slovensko delegacijo je vodil v. d. generalnega direktorja za multilateralo pri zunanjem ministrstvu Stanislav Raščan. Sloveniji po sporazumu o nasledstvu sicer pripada 16 odstotkov financ in 14 odstotkov diplomatsko-konzularnega premoženja. Slednje obsega okoli sto poslopij veleposlaništev, konzulatov in rezidenc nekdanje skupne države.

Do zdaj je Slovenija dobila stavbo veleposlaništva v Washingtonu. Interes Slovenije so predvsem nepremičnine v sosednjih državah in državah OECD-ja. Vendar so podoben interes pokazale tudi druge države naslednice. Odprto vprašanje pa ostajajo diplomatsko-konzularne nepremičnine v nekaterih neuvrščenih državah, ki propadajo, države naslednice pa se zanje ne morejo dogovoriti, kdo in kako naj jih prodaja.