Vojašnica v Slovenski Bistrici je z odlokom že preimenovana. Uradna slovesnost bo v četrtek. Foto: MMC RTV SLO
Vojašnica v Slovenski Bistrici je z odlokom že preimenovana. Uradna slovesnost bo v četrtek. Foto: MMC RTV SLO

V občinskih svetniških skupinah SD-ja, DeSUS-a in LDS-a so nad samovoljo ministra Hojsa in načinom preimenovanja ogorčeni. V sporočilu za javnost opozarjajo, da so proti preimenovanju tudi veteranske organizacije iz občin Makole, Poljčane, Oplotnica in Slovenska Bistrica ter bistriška javnost.

Za preimenovanje vojašnice je potreben širši konsenz, preimenovanje pa bi moralo temeljiti na dejanju, ki bi posebej izstopalo in ga povzdignilo nad druga dejanja iz vojne za Slovenijo ali katerega drugih dogodkov iz novejše zgodovine.

Svetniki ugotavljajo, da "nepremišljena preimenovanja", ki v javnosti ne uživajo podpore, razvrednotijo žrtve posameznikov, ki takšne časti nikoli ne bodo deležni.

Svetniki Hojsa pozivajo, da odločitev o preimenovanju umakne, če pa namerava vztrajati pri preimenovanju, pa naj to stori v dogovoru z zainteresirano javnostjo.

Slovesnost ob preimenovanju Vojašnice Slovenska Bistrica bo v četrtek, v skladu z odločitvijo obrambnega ministra pa jo bodo preimenovali v vojašnico Vincenca Repnika. Polemike so se pojavljale že ob preimenovanju vojašnice Franca Rozmana Staneta v Ljubljani v vojašnico Edvarda Peperka. Preimenovali so tudi že vojašnico v Cerkljah.