V Iniciativi Združenja ponudnikov gostinskih storitev menijo, da so navodila o uveljavitvi novele protitobačnega zakona pisali ljudje, ki ne poznajo gostinske realnosti. Foto: EPA
V Iniciativi Združenja ponudnikov gostinskih storitev menijo, da so navodila o uveljavitvi novele protitobačnega zakona pisali ljudje, ki ne poznajo gostinske realnosti. Foto: EPA
V Iniciativi Združenja ponudnikov gostinskih storitev menijo, da jih želi vlada prepričati, da kadilnic sploh ne bi postavljali, saj pravilnika o kadilnicah ne bo še najmanj mesec dni. Foto: RTV SLO
V Leku bodo spoštovali zakon. Foto: RTV SLO

Predstavnica Iniciative Združenja ponudnikov gostinskih storitev, Esmeralda Canjuga, je za MMC povedala, da imajo lokali premalo osebja, ki bi lahko skrbelo za upoštevanje novele. Povedala je, da je navodila ministrstva za zdravje, ki predlaga pet korakov, po katerih naj se gostinec ravna, če gost v lokalu prižge cigareto, v lokalu s sto in več gosti nemogoče upoštevati.

Gostince moti tudi, da jih zakon postavlja v vlogo represivnega organa, kar je v nasprotju z gostinstvom, ki je gostoljubna dejavnost. Canjugova je še dejala, da zaradi neobstoječih podzakonskih aktov ne morejo uvesti kadilnic, saj med drugim ne vedo niti, kakšen način prezračevanja bo predpisan. Prepričana je, da jih želi država tako prepričati, da kadilnic sploh ne bi postavljali, s tem pa bi jih prisilila v razlikovanje med gosti kadilci in gosti nekadilci.

Poudarila je, da se gostinci strinjajo, da zakon o omejevanju porabe tobačnih izdelkov potrebujemo, vendar pa ne sme biti tak, da bi kar naprej kaznoval gostince.

Na Letališču Jožeta Pučnika sta dve kadilnici
Z uveljavitvijo novele protitobačnega zakona bo z začetkom naslednjega tedna v veljavi prepoved kajenja v zaprtih javnih prostorih z nekaterimi izjemami. Brigita Zorc, predstavnica Aerodroma Ljubljana, je za MMC povedala, da imajo v novem terminalu dve kadilnici za potnike, v poslovnih prostorih in pisarnah pa je bila prepoved kajenja v veljavi že pred novelo zakona. Zaposleni kadilci tako kadijo zunaj, kjer imajo postavljene pepelnike. Prihodnji teden kajenje v zaprtih lokalih in restavraciji na letališču ne bo več mogoče.

V ljubljanskem Koloseju so za MMC povedali, da se še ta teden sme kaditi v dveh lokalih v zgradbi, prihodnji teden pa bo to mogoče le v zunanjih delih lokalov.

V Leku tudi program pomoči za odvajanje od kajenja
"Na ministrstvu za zdravje velja prepoved kajenja v pisarnah, saj smo s tem zadostili dosedanji zakonski zahtevi, da ima vsak zaposleni pravico zahtevati od delodajalca, da mu omogoči opravljati delo v prostorih, kjer zrak ni onesnažen s tobačnim dimom. Kajenje zaposlenim pa je bilo dovoljeno v za to posebej določenem prostoru," so za spletni portal MMC-ja pojasnili na zdravstvenem ministrstvu. "Od nedelje 5. avgusta naprej, ko stopi v veljavo novela zakona, se nikjer na ministrstvu za zdravje ne bo smelo kaditi. Zaenkrat o postavitvi kadilnic(e) ne razmišljamo. V naslednjih mesecih pa bomo spremljali, kakšne so potrebe, in v primeru izkazanih potreb kadilnico tudi uredili."

Kako pa je s kajenjem v farmacevtski družbi Lek? V Leku je bilo že doslej dovoljeno kaditi le v za to posebej označenih prostorih, ki so tudi posebej prezračevani, in tako bo tudi v prihodnje, so nam razložili v službi za odnose z javnostjo. "Poleg tega imamo za naše zaposlene v načrtu tudi program pomoči pri odvajanju od kajenja," so dodali.