Ne nasedajte mojstrom, ki bi vam proti plačilu 85 evrov zamenjali plinske cevi. Foto: BoBo
Ne nasedajte mojstrom, ki bi vam proti plačilu 85 evrov zamenjali plinske cevi. Foto: BoBo

Pravi obrtnik ne bo hodil sam od sebe naokrog. Vsi indici kažejo, da gre v tem primeru za goljufa! Potrošniki naj uporabijo zdravo kmečko pamet: če niso naročili storitve, ali če jih na zamenjavo plinskih cevi ni opozoril upravnik stavbe ali bloka, naj ne nasedajo.

Mira Črešnar, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije
V Sloveniji nimamo predpisov o tem, kdaj je treba zamenjati notranje plinske cevi. Nemci to morajo narediti vsakih 12 let. Foto: BoBo

Na plinski cevi je določena oznaka, odjemalec naj prebere določene podatke in nam jih pošlje, mu bomo strokovno odgovorili, ali je vgrajeni material skladen z normativi. Napeljavo lahko tudi pridemo pregledat, a je to spet vezano na stroške, ki se pri Energetiki gibljejo od 20 do 40 evrov.

Zoran Kibarovski, Energetika Ljubljana
Menjava plinskih cevi je tržna dejavnost, opravljajo jo lahko podjetja, ki jih certificira Obrtno-podjetniška zbornica. Tam pa pravijo, da "pravi" mojstri nikoli sami ne hodijo od vrat do vrat. Foto: MMC RTV SLO

"Možakar v modrem kombinezonu in s škatlo z orodjem mi je pozvonil na vrata v soboto ob 9.30 in dejal, da poteka menjava plinskih cevi," je MMC opozorila občanka s Fužin, ki je zgovornega moškega kar spustila v stanovanje. Po ogledu letnice plinskega ventila – 2003 - pa je "mojster" prepričljivo ugotovil, da je cev treba nujno zamenjati. "A ne veste tega?" jo je izzval in jo obvestil, da bo zamenjava stala 85 evrov. O podobni izkušnji sta naše uredništvo obvestila prebivalca ljubljanskih Kosez in Šiške.
Energetika nima pooblaščenih podizvajalcev
"Že dobre pol leta vemo za to. Prejeli smo več klicev posameznih strank, ki so nas o tem le obvestile ali pa so se po zamenjavi cevi in plačilu post festum začele spraševati o ceni pa tudi o varnosti," pravi za MMC tehnični vodja distribucije plina v Energetiki Ljubljana Zoran Kibarovski. Poudarja, da Energetika pri zamenjavi plinskih naprav nima pooblaščenih podizvajalcev, njihovi delavci imajo delovne zelene in modre uniforme, izkazujejo se z izkaznicami Energetike, predvsem pa ne hodijo od vrat do vrat brez predhodnega dogovora o terminu in obsegu dela.
Hipotetično nevarnost vedno obstaja
"Če je zadeva bila strokovno narejena, načeloma ne bi smel biti problem," pa Kibarovski odgovarja na vprašanje, ali mora tiste, ki so se ujeli v past samooklicanih mojstrov, skrbeti za varnost. Kibarovski dodaja, da hipotetično nevarnost vedno obstaja, ker ne vemo, ali je poseg opravljen strokovno in ali so bili vgrajeni atestirani materiali, tesnila, ustrezna plinska cev.

Energetiki pošljite podatke s cevi
"Dobaviteljev teh cevi ni veliko. Na plinski cevi je določena oznaka, odjemalec naj prebere določene podatke in nam jih pošlje, mu bomo strokovno odgovorili, ali je vgrajeni material skladen z normativi. Napeljavo lahko tudi pridemo pregledat, a je to spet vezano na stroške, ki se pri Energetiki gibljejo od 20 do 40 evrov," dodaja Kibarovski. Opozarja pa, da lahko gre tudi za tržno dejavnost, ki pa jo lahko opravljajo certificirana podjetja, ki od obrtne zbornice dobijo dovoljenje za opravljanje dejavnosti oziroma polaganje vodovodnih in plinskih inštalacij.
Pravi obrtnik ne bo hodil sam od sebe okrog
"Pravi obrtnik ne bo hodil sam od sebe okrog. Vsi indici kažejo, da gre v tem primeru za goljufa! Potrošniki naj uporabijo zdravo kmečko pamet: če niso naročili storitve ali če jih na zamenjavo plinskih cevi ni opozoril upravnik stavbe ali bloka, naj ne nasedajo," pravi Mira Črešnar iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Svetuje tudi, da lahko obrtno dovoljenje obrtnika potrošniki preverijo v obrtnem registru, na upravnika ali hišnika naj se obrnejo, če jim kdor koli želi kar koli zamenjati v stanovanju.

Najprej preverite, potem neznance spustite v stanovanje
Podobno opozarjajo iz Zveze potrošnikov Slovenije: "Če potrošnik sam ni naročil storitve, naj bo previden, od mojstra zahteva izkaznico in ga vpraša, kdo ga je poslal. Odgovor pa naj preveri po telefonu pri pristojni ustanovi ali podjetju. Če je odgovor ustrezen, naj šele potem osebo spusti v svoj dom," svetujejo iz ZPS-ju.
Inšpektorat: Gre za goljufijo
"Gre za kazniva dejanja goljufije, ki jih obravnavata policija in tožilstvo," je za MMC zapisala glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić in dodala, da podobnih primerov za zdaj še niso obravnavali. Potrošnike pozivajo, naj se, kadar naletijo na tovrstne ponudnike, obrnejo na policijo. "Najpametneje je, da storitev zavrnete in ljudi, katerih storitve niste naročili, ne spuščate v svoje stanovanje," svetujejo in ugotavljajo, da potrošnik sam, po svoji presoji odloča, katera storitev je zanj potrebna oziroma nujna, to pa prepusti preverjenim obrtnikom, ki so ustrezno registrirani.
Preverite status ponudnikov
Status ponudnikov potrošniki lahko preverijo na spletnih straneh AJPES-a in v obrtnih registrih Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). Od obrtnikov naj zahtevajo predračun, se seznanijo s cenami za storitve, poleg tega jim tak obrtnik za opravljeno delo lahko izda račun, na podlagi katerega bodo v primeru napak storitev tudi reklamirali, še poudarja glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić.
Previdnost ni odveč
V policiji ne morejo odgovoriti, ali gre v konkretnem primeru za goljufijo, priporočajo pa, da se občani pri pooblaščenih podjetjih, upravljavcih, oskrbnikih, požarni inšpekciji pozanimajo o vzdrževanju in servisiranju določenih naprav ali napeljav.
Energetika ni edina pooblaščena za menjavo plinskih cevi
Toda Eneregetika Ljubljana kot sistemski operater distribucijskega omrežja pokriva le glavne plinovode in izvaja kontrole priključnih plinovodov do glavne plinske zaporne pipe. "Od tam naprej je vse, vključno z merilnimi in regulacijskimi napravami, last odjemalca. Odjemalec je dolžan skrbeti tudi za varno obratovanje," poudarjajo in dodajajo, da le Energetika izvaja prve preglede za plinjenje, medtem ko vse druge stvari - predelavo notranjih plinskih napeljav, menjave peči -lahko opravljajo tudi certificirana podjetja.

V Nemčiji predpisana menjava cevi: na 12 let

Zakonodaje, kdaj je treba zamenjati plinske cevi, v Sloveniji ni. V Nemčiji pa je v predpisih točno določeno, da mora odjemalec enkrat v 12 letih naročiti oziroma opraviti testnostni preizkus notranje plinske napeljave, ko se lahko ugotovijo določene pomanjkljivosti in se cevi zamenjajo. Glede na stike, ki so jih v Energetiki imeli s slovenskimi dobavitelji plinskih cevi, priporočajo zamenjavo cevi na pet do osem let, kar pa je odvisno tudi od kuhinje, vzdrževanja in podobno.

Menjave cevi naj naročijo upravniki
Na Energetiko se s prošnjami za tlačne preizkuse plina pred koncem avgusta običajno obrača veliko šol in vrtcev, podobno bi lahko po dogovoru s stanovalci lahko storili tudi upravniki blokov. Podobno kot naročajo preglede dimovodnih napeljav in podobno, bi se lahko s stanovalci dogovorili tudi o tem, da se pregledajo notranje plinske napeljave, svetuje Zoran Kibarovski iz Energetike.

Pravi obrtnik ne bo hodil sam od sebe naokrog. Vsi indici kažejo, da gre v tem primeru za goljufa! Potrošniki naj uporabijo zdravo kmečko pamet: če niso naročili storitve, ali če jih na zamenjavo plinskih cevi ni opozoril upravnik stavbe ali bloka, naj ne nasedajo.

Mira Črešnar, Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije

Na plinski cevi je določena oznaka, odjemalec naj prebere določene podatke in nam jih pošlje, mu bomo strokovno odgovorili, ali je vgrajeni material skladen z normativi. Napeljavo lahko tudi pridemo pregledat, a je to spet vezano na stroške, ki se pri Energetiki gibljejo od 20 do 40 evrov.

Zoran Kibarovski, Energetika Ljubljana