Foto:
Foto:
Ladislav Lipič
Načelnik generalštaba SV-ja general Ladislav Lipič je pojasnil novo metodologijo. Foto: RTV Slo

Na srečanju so se obrambni minister Karl Erjavec, načelnik generalštaba SV-ja generalmajor Ladislav Lipič in predsednik države Janez Drnovšek dogovorili, da bodo v prihodnjih šestih mesecih skušali odpraviti vzroke negativnih ocen.

Nova metodologija strožja
Lipič je pojasnil, da je nova metodologija ocenjevanja stanja pripravljenosti SV-ja veliko strožja od prejšnje. Razlikuje se tudi v tem, da je prirejena za ocenjevanje poklicne vojske. V skladu z novo metodologijo ocenjevanja enota prejme negativno oceno že, če je negativno ocenjeno eno samo področje v enoti. Izrazil je tudi prepričanje, da bodo lahko že oktobra ugotovili, da so bile vse napake po enotah odpravljene.

Vojski zagotoviti ustrezne pogoje
Drnovšek je dejal, da bo država v prihodnjih letih še povečevala delež sredstev za opremljanje vojske, čeprav je teh sredstev po njegovih ocenah že sedaj sorazmerno dovolj. Dodal je še, da bo naloga vodstva SV-ja, da zagotovi ustrezno porabo teh sredstev. V prihodnosti bo treba zagotoviti ustrezne pogoje za uresničevanje projekta profesionalizacije PROVOJ, ustrezne kadre in tudi urediti njihov status.