Zalar bo center vodil pet let, kolikor traja mandatna doba direktorja. Foto: BoBo
Zalar bo center vodil pet let, kolikor traja mandatna doba direktorja. Foto: BoBo

Tega je na položaj predlagala vlada. Kot je sporočil Zalar, bo med prvimi nalogami zagotovitev ustreznih prostorov za delovanje centra.

Junija lani se je v celoti začel uporabljati evropski enotni patentni sistem. Med 17 članicami, ki bodo že od začetka sodelovale v sistemu, je tudi Slovenija. Novi sistem med drugim vključuje skupno sodišče za reševanje sporov v povezavi z evropskimi patenti in evropskimi patenti z enotnim učinkom, lokalne oddelke tega sodišča ter center za arbitražo in mediacije. Sodišče ima sedež v Parizu, center za arbitražo in mediacijo pa bo imel sedež v Ljubljani in Lizboni.

Kot je danes za STA sporočil Zalar, je bil center formalno vzpostavljen na podlagi sporazuma o Enotnem sodišču za patente in je neodvisna ustanova, ki bo delovala v okviru nadnacionalnega enotnega patentnega sistema EU-ja in v tesnem sodelovanju z Enotnim sodiščem za patente. Sodišče je začelo delovati junija lani, medtem ko center za mediacijo in arbitražo še ni začel delovati.

"19. julija je bil storjen prvi konkreten korak pri vzpostavljanju delovanja centra, saj je upravni odbor Enotnega sodišča za patente imenoval predsednika Evropskega centra za reševanje sporov (ECDR) in nekdanjega predsednika sodišča in ministra za pravosodje Aleša Zalarja za direktorja omenjenega centra," je zapisano v sporočilu.

Zalar bo center vodil pet let, kolikor traja mandatna doba direktorja.

K zagotavljanju politične podpore v EU-ja za Zalarjevo imenovanje so pomembno prispevali ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za pravosodje in Urad RS za intelektualno lastnino ter tudi vlada kot uradni predlagatelj kandidature, je Zalar poudaril v sporočilu.

Med prvimi nalogami novoimenovanega direktorja bodo zagotovitev ustreznih prostorov in opreme za delovanje centra v Ljubljani in v Lizboni, zaposlitev strokovnega osebja, izbira specializiranih mediatorjev in arbitrov ter priprava finančnega načrta.

Center se bo v prvih letih delovanja financiral v okviru proračuna Enotnega sodišča za patente, v nadaljevanju pa bo poslovanje centra samovzdržno, ker bodo neposreden vir financiranja plačane takse in druge pristojbine v patentnih sporih.

"Ker so finančne vrednosti patentnih sporov običajno zelo visoke, so države podpisnice sporazuma o Enotnem sodišču za patente določile zelo izviren način financiranja delovanja sodišča in centra za mediacijo in arbitražo, saj se bosta obe ustanovi po prehodnem sedemletnem obdobju morali samostojno financirati z zaračunavanjem storitev reševanja sporov na prostem trgu," je navedel Zalar in dodal, da bosta med pomembnejšimi nalogami direktorja tudi svetovna promocija in trženje storitev centra.

Patentni spori med drugim zajemajo področja biotehnologije, kemije, elektrike in telekomunikacij, farmacevtike, mehanskega inženiringa, metalurgije, fiksnih konstrukcij in transporta. Stranke v postopkih pri centru za mediacijo in arbitražo za patente ne bodo le tiste s sedežem ali prebivališčem v EU-ju, ampak tudi stranke iz ZDA, Kitajske, Japonske in drugih razvitejših držav sveta, je še pojasnil.