Predsednik državnozborske komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvonko Černač meni, da je nekomu v korist, da se zadeva Patria še dolgo ne razišče. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik državnozborske komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvonko Černač meni, da je nekomu v korist, da se zadeva Patria še dolgo ne razišče. Foto: MMC RTV SLO

Ne dajem navodil, ne posegam v operativno delo policistov in tega pod mojim vodenjem tudi ne bo.

Katarina Kresal, notranja ministrica.
Karl Erjavec
Nekdanji obrambni in zdajšnji okolijski minister Karl Erjavec je dejal, da je zanj pomembno, da se afera Patria razišče, da lahko "tako dokažem, da kot minister za obrambo nisem storil ničesar, kar ne bi bilo v skladu z zakonom." Foto: MMC RTV SLO
Zvonko Černač, o rezultatu nenapovedanega nadzora na generalni policijski upravi.

Goršek je dejal, da preiskava zadeve Patria ni pod vplivom političnih namigovanj in do tega trenutka še ni zašla v slepo smer, na kar je namignil predsednik komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvonko Černač (SDS). Prav tako ne drži, da intenzivnost preiskave pojenja, je dodal Goršek.

"Nobenih političnih pritiskov ni"
Preiskave do zdaj "nihče ni skušal usmerjati po poti, ki bi bila všečna samo določenim", zatrjuje Goršek, o njej pa ne obveščajo ne predsednika vlade ne ministrice za notranje zadeve. Tudi sodelovanje s tožilstvom, ki "ves čas intenzivno usmerja in vodi preiskavo", je po njegovih besedah "zelo dobro", preiskava pa bi lahko bila končana do konca leta.

Kresal: Nimam razloga, da ne bi verjela policiji
Na Černačeve izjave se je odzvala tudi notranja ministrica Katarina Kresal, ki je dejala, da "SDS ne more doumeti, da se je način dela na ministrstvu za notranje zadeve spremenil". Dodala je, da kot ministrica ne posega v operativno delo policistov in ne daje navodil, ter da tega pod njenim vodenjem tudi ne bo.

Ministrica je dejala, da ji je policija zagotovila, da delo v zadevi Patria poteka tekoče in da je sodelovanje s tujimi preiskovalci odlično. Sama nima nobenega razloga, da temu ne bi verjela, je dodala. Černačeve besede naj bi bilo treba gledali tudi skozi prizmo volitev, meni ministrica in dodaja: "Morda pa dajejo svoje izjave na podlagi svojih lastnih dejanj."

Vpleteni so se odzivov vzdržali
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar izjav Zvonka Černača, v katerih jo je med drugim označil za "kolateralno žrtev", ne bo komentirala, so sporočili iz njenega urada.

Tudi predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos se je komentarja vzdržal, ker "enostavno ne vem, kako preiskava teče", medtem ko je Karl Erjavec, nekdanji obrambni minister, čigar ime se je v zadnjem obdobju večkrat omenjalo v aferi Patria, je dejal, da je zanj osebno pomembno le, da se "afera razišče", v zvezi s Černačevi izjavami pa je dejal, da "težko komentira, kaj on misli".

Černač: Nekdo si ne želi končati zadeve Patria
Odzive je sicer sprožil Zvonko Černač, predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, ki je dejal, da je nekomu v korist, da se zadeva Patria še dolgo ne razišče. Kot je pojasnil, je komisija v aprilu opravila nenapovedan nadzor na generalni policijski upravi, po njegovih besedah pa naj bi se pokazalo, "da gre v določenem delu za nekaj drugega, ne pa za učinkovito preiskavo". Ob tem naj bi bila Brezigarjeva "kolateralna žrtev, saj se je na sramotilni steber postavljalo njo, ne pa tistih, ki bi morali biti preiskovani v tej zadevi". Ob tem so se odločili, da bodo tako napovedane kot nenapovedane preglede izvajali pogosteje.

"Nekatere informacije hitro potihnile"
Ali bi v tem primeru lahko šlo tudi za zlorabo kriminalistične komisije, Černač ni dal jasnega odgovora, povedal je le, da je namen komisije ta, da se vsak tak poskus prepreči. Ob tem je spomnil, da so se v preteklosti v povezavi z afero v medijih pojavljale različne informacije, ki pa so potem čudežno in relativno hitro potihnile.Novinarje je zanimalo tudi, ali Černač meni, ali ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal izvaja aktivnosti, ki niso v

skladu z njenimi pooblastili. "Posamezni elementi v tem, pa tudi v nekaterih drugih primerih, kažejo na to, da stvari ne potekajo tako, kot bi morale in kot bi bilo za razjasnitev okoliščin in dejanskih okvirov preiskave nujno," je odgovoril.

Vlom brez političnega ozadja
Na seji so omenjali še vlom v prostore SD-ja, ki se je zgodil pred dvema mesecema in pol. Ugotovitve so take, kot so bile pred mesecem in pol, vendar pa ni nobenih elementov, ki bi kazali, da bi bil vlom s političnim ozadjem. Vsi indici namreč, tako Černač, kažejo na to, da gre za klasično kriminalno dejanje z elementi vandalizma.

S. Z./ A. K. K.

Ne dajem navodil, ne posegam v operativno delo policistov in tega pod mojim vodenjem tudi ne bo.

Katarina Kresal, notranja ministrica.
Zvonko Černač, o rezultatu nenapovedanega nadzora na generalni policijski upravi.