Letošnje leto bo po napovedih poznavalcev nepremičninskega trga eno najslabših do zdaj. Foto: MMC RTV SLO
Letošnje leto bo po napovedih poznavalcev nepremičninskega trga eno najslabših do zdaj. Foto: MMC RTV SLO
Gradnja se bo letos preselila iz prestolnice in Obale na druga območja. Foto: MMC RTV SLO

Poznavalci napovedujejo, da bo letošnje leto eno najslabših na nepremičninskem trgu do zdaj. Predsednik Slovenskega nepremičninskega združenja Aleš Bulc meni, da smo trenutno na razpotju, kam se bo obrnil nepremičninski trg, pa je odvisno od države, bank, gradbincev in nepremičninskih družb.

Bulc opozarja, da bomo krizo čutili, ni pa nujno, da bo ta zelo globoka, če bodo uvedena pravilna regulativa in nekatere spodbude na strani države ter ustrezni ukrepi, ki ne bodo preveč sebični in usmerjeni samo v banke, temveč bodo banke poskrbele za svoje komitente.

Cene se bodo še zniževale
Če teh ukrepov ne bo, Bulc opozarja, da bi se lahko zgodil najbolj črn scenarij. Na trgu je namreč precej manj prometa in aktivnosti. Ponudba presega povpraševanje, špekulativni nakupi pa so redki. Bulc tako napoveduje, da bodo cene nepremičnin padle in se približevale gradbeni ceni, ne bodo pa padle pod stroškovno ceno. Da bodo cene padale, se strinja tudi Andreja Cirman z Ekonomske fakultete.

V času krize je pričakovati tudi, da se bo povečalo povpraševanje po neprofitnih stanovanjih, a se Cirmanova sprašuje, kako bo država na tem področju povečala ponudbo. Pojasnila je, da je zelo težko napovedovati, kaj bo s finančnimi trgi in investicijskimi prioritetami v državi v času, ko še ne poznamo globine in širine finančne krize.

A. M.