S posodobitvijo TEŠ-a 4 in TEŠ-a 5 TEŠ-a 6 ne bi potrebovali, so prepričani v nevladnih okoljevarstvenih organizacijah. Foto: MMC RTV SLO
S posodobitvijo TEŠ-a 4 in TEŠ-a 5 TEŠ-a 6 ne bi potrebovali, so prepričani v nevladnih okoljevarstvenih organizacijah. Foto: MMC RTV SLO
Okoljevarstveniki so za ustavitev projekta TEŠ 6

Potrebna je razprava o energetski strategiji Slovenije. Opraviti bi se morala v dveh fazah: najprej bi morala potekati razprava o razvoju energetskega sektorja, v drugi fazi pa o Nacionalnem energetskem programu kot celoti, se strinjajo predstavniki nevladnih okoljskih organizacij, ki pozivajo vlado, naj jim prisluhne.

Koliko energetskih strategij?
"V Nacionalnem energetskem programu je predvidena samo ena energetska strategija, čeprav bi jih za uspešno in dolgoročno izvajanje NEP-a moralo biti predvidenih več", meni Mihael Tomšič, predstavnik slovenskega E foruma, ki je v sodelovanju z Institutom Jožef Stefan pomagal pripraviti nekatere čiste energetske "scenarije", ki izključujejo gradnjo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj in drugega bloka nuklearke. "Treba je primerjati različne scenarije in ne odločati zgolj o enem," še dodaja Tomšič.

"Ne zanima nas, kdo vodi projekt TEŠ"
V Greenpeaceu Slovenije pravijo, da jih ne zanima, kdo vodi šoštanjsko termoelektrarno, ampak kako. Zanima jih zgolj okoljski vidik, ki bi ga bilo treba podrobno preučiti, je povedal predstavnik Greenpeacea Dejan Savić. Za predstavnike Greenpeacea je nesprejemljivo, da bi šoštanjska termoelektrarna še štirideset let onasneževala celotno Šaleško dolino in tudi širšo okolico.

"Gradnja TEŠ-a bo dogoročno višala cene elektrike"
"Ne samo okoljska, ampak tudi ekonomska nesprejemljivost je tista, ki nas okoljsko in energetsko potaplja za dolga desetletja," je prepričan Vili Kovačič, ki opozarja, da so obnovljivi viri mogoči samo z naložbami v tej smeri, namesto da se denar zapravlja za gradnjo novega bloka termoelektrarne, ki je mnogo predraga in premalo učinkovita. Kovačič prav tako meni, da bi enak učinek za manj denarja dobili tudi, če bi se bloka 4 in 5 šoštanjske termoelektrarne obnovila, saj so v Sloveniji vse elektrarne zastrele.

Organizacije čakajo pogovore z vlado
Predstavniki Greenpeacea in slovenskega E foruma ter podpisniki memoranduma za spremembo energijske politike so ministrici za gospodarstvo Darji Radić poslali pismo s svojimi stališči in zahtevami.

Nevladne organizacije pozivajo vlado in gospodarsko ministrstvo, naj NEP-a ne sprejemajta in spreminjata brez širše razprave in različnih strokovno pripravljenih študij, ki morajo preučiti različne možnosti izkoriščanja obnovljivih virov energije.

Okoljevarstveniki so za ustavitev projekta TEŠ 6